Agenția Fitch a reconfirmat ratingul de ţară al României şi perspectiva negativă. Este vorba de ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung în valută. Anunțul cutremurător a fost făcut chiar de către Ministerul Finanţelor. Dan Vîlceanu, cel care conduce instituția, este de părere că datele venite de la Fitch reprezintă un semnal pentru România de a continua într-un ritm susţinut politicile fiscal-bugetare, planurile de reformă şi de investiţii asumate pentru următorii ani.
Ministerului Finanţelor a susținut că agenţia de rating Fitch a reconfirmat, în 22 octombrie, rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB- pentru datoria pe termen lung în valută şi perspectiva negativă.
Reacția avută de ministrul Finanțelor
„Decizia agenţiei reprezintă un semnal pentru România de a continua într-un ritm susţinut politicile fiscal-bugetare, planurile de reformă şi de investiţii asumate pentru următorii ani”, a spus ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu.
Nivelul ratingului recomandat investiţiilor este susţinut de nivelul datoriei guvernamentale şi al serviciului asociat acestuia sub nivelul ţărilor din aceeaşi categorie de rating, precumşi de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, indicatorii de guvernanţă şi de dezvoltare a capitalului uman, precum şi de apartenenţa la Uniunea Europeană. Totodată, agenţia menţionează că aceşti factori de susţinere a ratingului sunt contrabalansaţi de deficitele gemene încă ridicate, de un nivel istoric slab al consolidării fiscale şi de nivelul relativ ridicat al datoriei externe nete.
În context, trebuie subliniat că Fitch Ratings a arătat, la începutul anului, că o creștere record a datoriei guvernamentale la nivel global va afecta în mod disproporţionat pieţele emergente. În opinia agenției de evaluare un motiv de îngrijorare este faptul că ţările în curs de dezvoltare nu beneficiază de dobânzi reduse pentru serviciul datoriei. Potrivit calculelor Fitch de atunci, datoriile suverane la nivel global au crescut cu 10.000 de miliarde de dolari până la 77.800 miliarde de dolari, sau 94% din Produsul Inter Brut mondial.