Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 26 mai, că românii cu centrale pe gaze, indiferent că stau la bloc sau la casă, vor fi taxați suplimentar pentru poluare în câțiva ani. Potrivit celor spuse de președintele PSD, este vorba despre o taxă de mediu.
Vești proaste pentru românii cu centrală!
Marcel Ciolacu a fost prezent la TVR 1, unde a vorbit, printre altele, despre o taxă de mediu pe care toți românii cu centrală de apartament vor fi nevoiți să o plătească. Întreaga conversație dintre liderul PSD și Ionuț Cristache poate fi vizualizată la finalul articolului.
„Peste câțiva ani, dacă ai o centrală de apartament pe gaze, ca persoană fizică, vei plăti o taxă de mediu, la Uniunea Europeană, pentru că poluezi”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea „România9”, de la TVR 1.
Taxe de mediu pe centralele de apartament
De asemenea, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost partener la casa de consultanță Deloitte, este de părere că românii ar putea plăti taxe de mediu pe centralele de apartament peste maximum cinci ani.
„Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale.
Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament (…) Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva. Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii ’60-’70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70”, a declarat Răzvan Nicolescu într-un interviu.
Amintim că noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă, care ar urma să fie adoptată la jumătatea acestei veri, descurajează puternic folosirea gazelor pentru încălzire.
Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu