Vești proaste pentru românii cu credite. Cât va crește IRCC

credit ipotecar refinantare

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) va crește la 5,99% în trimestrul patru al anului 2024. Asta înseamnă o creștere de 0,13% față de trimestrul anterior, când valoarea era de 5,86%. Creșterea va afecta în special românii cu credite cu dobândă variabilă, care vor avea de plătit rate mai mari.

Estimările pentru 2025 arată o traiectorie descendentă pentru IRCC

Această creștere a IRCC este probabil ultima majorare importantă, iar începând cu anul 2025, indicele este prognozat să urmeze o traiectorie descendentă. Estimările arată că în primul trimestru din 2025, IRCC va scădea la 5,75%.

Ion Soltinschi, consultant financiar la mrfinance.ro, subliniază că românii care au suferit în ultimii ani din cauza creșterii constante a ratelor vor beneficia în curând de o ușurare a poverii financiare.

„Conform datelor pe care le avem, cu începere de anul viitor ar trebui să ne așteptăm la o scădere progresivă a dobânzilor de pe piață. Fapt care va ușura și situația românilor care au credite cu dobândă variabilă, mai ales pentru persoanele care au avut de suferit în ultimii trei ani din cauza creșterii constante a ratelor, în unele cazuri chiar și cu 70%”, a declarat Ion Soltinschi.

Principalele cauze care determină creșterea IRCC și a dobânzilor pe piața creditelor sunt legate de politica fiscală și monetară, inflație și rata dobânzii de referință stabilită de BNR.

Începând din 2022, România s-a confruntat cu un val inflaționist care a dus la creșterea dobânzii de referință de către BNR. Cu toate acestea, inflația a început să scadă, iar BNR a început să reducă treptat dobânda de referință, ceea ce va duce, în cele din urmă, și la scăderea dobânzilor la credite.

Impactul asupra creditelor ipotecare și refinanțare

Valoarea medie a unui credit ipotecar în 2024 a crescut semnificativ, atingând 66.000 de euro, o consecință directă a creșterii prețurilor la locuințe și a veniturilor. Mai mult de jumătate dintre cele peste 550.000 de credite ipotecare active în România au dobânzi variabile, ceea ce face ca evoluția IRCC să fie un aspect important pentru debitori.

Băncile din România încearcă să atragă noi clienți prin oferirea unor dobânzi fixe avantajoase la creditele ipotecare, care pot fi o soluție bună de refinanțare pentru cei afectați de creșterea dobânzilor variabile.

Printre cele mai atractive oferte de credit ipotecar din acest moment se numără:

  • Raiffeisen Bank: Dobândă fixă de 4,90% pentru locuințele din clasa energetică A sau pentru refinanțarea unui credit „verde”. Dobânda standard este de 5,10%.
  • BCR: Dobândă de 4,99% fixă pentru primii trei ani la creditele pentru locuințe „verzi”. Dobânda pentru un credit obișnuit este de 5,59%.
  • BRD: Dobândă fixă de 5,15% pentru primii trei ani la creditele „verzi”. Dobânda pentru alte credite ipotecare este de 5,35%.

IRCC a fost introdus prin Ordonanța de Urgență 19/2019, ca o alternativă la indicele ROBOR, pentru a oferi o reflectare mai precisă a costurilor creditelor de pe piață. IRCC este calculat ca media aritmetică a ratelor dobânzii zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior și a fost implementat pentru toate împrumuturile acordate în lei după luna mai 2019.