În ultimul an, restanţele la creditele în franci elveţieni s-au triplat. Cuantumul creditelor acordate în franci elevţieni însumează 4% din totalul creditelor acordate de bănci – 2,5 miliarde de euro.
Pentru est-europenii cu credite denominate în franci elveţieni, veştile sunt proaste. Ei se găsesc în situaţia de a ‘juca’ fără voie pe piaţa valutară, având mult de pierdut de pe urma accentuării crizei din Grecia. Faţă de maximele din octombrie 2007, euro a pierdut peste 27% faţă de francul elveţian.
De la începutul lunii mai, euro a pierdut 5,2% în faţa francului elveţian, scăderea fiind de 2,4% de la începutul anului.
Aprecierea francului nu se datorează însă numai dorinţei de a retrage capitaluri denominate în euro. Chiar şi în faţa dolarului american francul este câştigător, atingând de asemenea niveluri record.
‘Neîncrederea în monedele consacrate – dolarul american, euro – este la cote neobişnuit de înalte. Economia SUA dă semne tot mai clare de slăbiciune, în timp ce neînţelegerile din Congres amână luarea unor decizii esenţiale în privinţa reducerii deficitului bugetar. Francul devine prin comparaţie o insulă de stabilitate’, a spus directorul general al XTB România, Victor Safta.
Pieţele sunt însă atente şi la posibilitatea ca SNB (Banca Centrală a Elveţiei) să ridice rata dobânzii în lunile următoare pentru a limita presiunile inflaţioniste. Economia este în expansiune, iar nivelul curent al ratei de referinţă de 0,25% nu lasă loc decât pentru o singură direcţie viitoare: în sus.