Conform avocatnet.ro, executorul poate să urmărească maximum o treime din salariul net, dar pot exista mai multe tipuri de datorii neachitate (credite neachitate, pensie de întreținere pentru copil etc.) pentru care se face poprire și atunci limita se extinde la maximum jumătate din salariu. Dacă venitul în sine e foarte mic, executorul poate să rețină doar ce depășește jumătate din salariul minim net pe economie. Soluția unui avocat pentru situațiile în care se ajunge, din eroare, la executarea dincolo de limitele legale, este contestația la executare, dar specialistul recomandă contactarea cât mai rapidă a executorului judecătoresc pentru a remedia problema.
Veniturile ce nu pot fi executate silit, dar se întâmplă să fie, câteodată
Din neglijență (nu a datornicului, desigur), se ajunge la instituirea unor popriri pe sume de bani ce reprezintă alocațiile copiilor, pensii de întreținere, diurne și altele asemenea, pentru că toate intră adesea în același cont. Alocațiile pentru copii și pensiile de întreținere sunt indemnizații speciale și nu pot fi urmărite de executorul judecătoresc pentru niciun fel de datorii, nici măcar parțial. Aceeași regulă se aplică și pentru ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, ajutoare în caz de deces, bursele de studii date de stat ori diurnele. Aceeași soluție pentru a remedia aceste încălcări ale legii: contestația la executare.
Executarea fără somație
De regulă, somația e absolut necesară. Există însă și cazuri în care se poate „sări” peste somarea debitorului. Spre exemplu, dacă există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să își ascundă ori să își distrugă bunurile de executat. Dar acestea sunt cazuri de maximă excepție și trebuie tratate ca atare.