Vești proaste pentru românii cu rate la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou vineri, 10 iunie

Robor

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Este o veste foarte proastă pentru toți românii care au credite la bănci. Din cauza tendinței de creștere pe care a înregistrat-o indicele ROBOR în ultimele luni, ratele românilor se vor mări.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat vineri la 6,15%, de la 6,13% joi.

La începutul lunii mai, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,01%, în timp ce la începutul lunii aprilie acesta era cotat la 4,60%.

Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,28% de la 6,27%, iar indicele la 12 luni a urcat la 6,47%, de la 6,45%.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

Indicele ROBOR este în creștere

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat joi la 6,13%, de la 6,10 miercuri.

Pe 13 mai 2022, Banca Națională a României a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut la 5,50%, față de 5,44% valoare înregistrată în cursul zilei de joi. Noua valoare a Indicelui ROBOR la trei luni a fost un nou record din ultimii zece ani, în contextul în care o cotaţie similară nu a mai fost înregistrată din 24 iunie 2011.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început când Rusia a pornit conflictul

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,23% de la 6,18%, iar indicele la 12 luni a urcat la 6,41%, de la 6,38%.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.