Săptămâna nu începe cu vești bune pentru șoferi. Benzina și motorina se scumpesc începând de luni. Cât de mult s-au majorat prețurile la pompă? În rândurile de mai jos vă arătăm cât vom plăti pentru un litru de motorină și pentru un litru de benzină începând de luni.
Carburanții încep săptămâna cu o nouă scumpire. Prețurile benzinei și motorinei în România, luni, 19 iunie 2023 sunt tot în creștere, după ce carburanții se scumpiseră din nou și săptămâna trecută.
În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,63 lei și se găsește la mai multe stații Lukoil din București. Prețul benzinei este în creștere față de ultima valoarea înregistrată, pe 15 iunie, când era 6,60 lei.
La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,64 lei și 6,82 lei.
Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,13 lei și 7,47 lei.
Unde e cel mai ieftin
Cea mai ieftină motorină standard costă luni 6,59 lei litrul şi se găseşte la o staţie Lukoil din București, bulevardul Preciziei, nr. 34, sector 6.
La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,61 lei și 6,72 lei.
Motorina premium costă luni 6,95 lei și ajunge până la 7,23 lei.
De ce cresc sau scad prețurile
Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţă de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă, potrivit Agerpres.
Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 – 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.
„Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol”, arată sursa citată.
Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.
O transmitere asimetrică a modificărilor cotaţiilor Platts în preţurile carburanţilor ar fi reprezentat un indiciu al existenţei unor comportamente de piaţă incorecte.
Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.