Cresc taxele la facultățile din România

La Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca taxele de școlarizare au fost majorate începând cu anul universitar 2023-2024. Majorarea vine în baza unor obligaţii legale şi după consultarea reprezentanţilor studenţilor, după cum transmite instituția de învățământ.

La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5.000 de lei la 6.500 de lei.

„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”, a declarat Prodecanul Facultății de Teatru și Film din UBB, Claudiu Turcuș, potrivit stirileprotv.ro.

Reprezentanții studenților din UBB nu au obiectat

De asemenea, taxele cresc și la Facultatea de Drept din Cluj. Sumele ce vor trebui plătite anual au crescut de la 3.600 la 5.000 lei.

„Orice decizie privitoare la studenţi se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora şi în parteneriat cu aceştia. (…) Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării”, se arată într-un comunicat transmis joi, de conducerea UBB.

De asemenea, se menţionează că Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condiţiile în care din acest for fac parte 27 de studenţi senatori, iar în timpul discuţiilor din facultăţi, nu au existat luări de poziţii care să ajungă la nivelul conducerii Universităţii.

Taxele se majorează și la Iași, Brașov și în Capitală

O situație asemănătoare se întâmplă și la Iași, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, unde taxele anuale cresc cu 20%. Astfel, studenții care aleg facultăţile de Litere, de Istorie sau de Biologie vor plăti mai mult cu 300, respectiv 500 de lei.

„În ciuda a ceea ce se consideră, studenții cu taxă nu sunt cei care aduc venituri universității sau facultății la care sunt înscriși ei. Pentru că există o diferență foarte mare între finanțarea de bază pe care o oferă Ministerul, este undeva în jur de 6.500 de lei pe an și cuantumul taxei”, a declarat Prorectorul Universității Al. Ioan Cuza, Constantin-Iulian Damian, pentru sursa citată.

Taxele cresc și pentru studenții de la medicină care aleg Universitatea Transilvania din Brașov. Sumele ce vor fi aceștia nevoiți să le plătească anual vor crește cu 1.000 de lei.

„De la 6.000 la 7.000 de lei pe an. Și cheltuielile sunt mai mari în această zonă. Știți că trebuie să lucrăm cu grupe mai mici. Evident că și baza materială necesită îmbunătățiri”, a declarat Liliana Rogozea, Prorector Relații Publice.

În același timp, și Universitatea Bucureşti va corela noile taxe cu nivelul inflației, însă deocamdată nu au fost stabilite noile tarife. Până atunci, studenții au primit chestionare privind ideea de majorare a taxelor.