Consiliul Fiscal a venit cu două scenarii prin care țara noastră ar putea trece. Primul scenariu prevede o scădere economică între 4-6 procente în timp ce al doilea scenariu are o contracție cuprinsă între 8-9 procente.
Deficitul asumat prin rectificare, de 6,7% din PIB, este considerat ca fiind unul puțin realist. În cel mai rău caz, deficitul poate ajunge la 10,4% din PIB.
Ce se întâmplă cu veniturile bugetare
Veniturile bugetare vor fi mai reduse cu cel puțin 7-14 miliarde de lei față cele prognozate în proiectul de rectificare, spun cei de la Consiliul Fiscal. Este evident că în perioada următoare statul român va cheltui mai mult decât va încasa, iar dacă Guvernul va decide majorarea pensiilor de la 1 septembrie și eventual dublarea alocațiilor, deficitul va fi și mai mare.
Vor fi necesare împrumuturi
Pentru suportarea cheltuielilor menționate anterior, Executivul va fi nevoit să împrumute. Aceste împrumuturi vor fi folositoare pentru un moment însă vor îngreuna situația economică a României.
Membrii Consiliului estimează totodată că în lipsa unor măsuri de corecție, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB în 2025, și la circa 91,2% din PIB în 2030, asta fără a lua în calcul efectele fiscal-bugetare ale pandemiei.