În contextul actual din Ucraina, specialiștii militari anticipează cu pesimism că Armata Rusă pregătește un asalt de mare anvergură asupra oraşelor ucrainene.
„Ne îndreptăm fără îndoială către încercuiri, cu pseudo-evacuări şi bombardamente, o gestionare incompletă a convoaielor cu alimente şi medicamente, aceasta va produce un număr considerabil de victime civile”, a explicat un ofiţer francez pentru AFP.
Potrivit unei surse militare franceze, pentru ca raportul de forţe militare să fie favorabil în mediul urban, acesta trebuie să fie de aproximativ 10 la 1, trupele militare defensive având un avantaj major întrucât dispun de o cunoaştere amplă a terenului, se pot deplasa rapid dintr-un punct în altul şi deţin controlul punctelor înalte, precum imobiliarele. Însă densitatea mediului urban încetinește mişcările militare şi limitează forţa blindatelor, făcându-le vulnerabile.
„Este sinucigaş să trimiţi tancurile în zona urbană. Acolo ele nu pot manevra şi nu se pot mişca. Le puteţi lovi uşor cu o rachetă antitanc. Pentru a cuceri oraşele este nevoie de infanterie profesionistă şi foarte motivată”, a explicat Alexander Grinberg – de la centrul de reflecţie israelian JISS.
Ucraina rezistă: Fiecare casă va rezista până la moarte dacă va fi nevoie
În prezent, ucrainenii aşteaptă declanşarea unei ofensive a trupelor ruse în Kiev și în oraşul-port strategic Odesa.
„Fiecare casă, fiecare stradă, fiecare post de control va rezista până la moarte dacă va fi nevoie”, a exclamat Vitali Kliciko – primarul Kievului.
Reamintim că, marți, Rusia a acceptat un armistiţiu temporar cu Ucraina pentru a permite evacuarea civililor din Sumî, Harkov, Cernigov şi Mariupol, orașe devastate de bombardamentele soldaților ruși.
„Ruşii (…) nu dau de înţeles ce ar putea face. Dar mă tem că situaţia se îndreaptă către o versiune mai uşoară a Groznîi. Am impresia că vor încerca să radă oraşe întregi, cum au făcut în Cecenia, dar fără îndoială vor provoca distrugeri mari dacă încearcă asalturi urbane”, susține Michael Kofman – specialist în probleme ruseşti la Centrul de Studii CAN din SUA.
„Extrem de dificil de purtat, operaţiunile urbane sunt cel mai urât coşmar al forţelor armate, ofiţerilor şi liderilor politici”, a adăugat Lance Davies, cercetător la Academia Militară Regală Britanică de la Sandhurst, susținând că „un asalt asupra Kievului ar necesita o mobilizare colosală de resurse şi personal, şi mai ales va plasa militarii ruşi în contact direct cu populaţia civilă.”
Au loc atacuri la grădiniţe, şcoli, maternităţi, clinici
Ihor Terehov, primarul oraşului nord-estic Harkov, a acuzat marţi Armata Rusă că atacă deliberat infrastructura civilă.
„Au loc atacuri la grădiniţe, şcoli, maternităţi, clinici. Când sunt sute şi sute de clădiri civile, nu este un accident. Este un atac ţintit. Consider că este un act de genocid împotriva oraşului Harkov”, a declarat Ihor Terehov pentru CNN.
„Sunt absolut încrezător că îi vom învinge pe ruşi”, a adăugat acesta.
Deși este optimist, edilul ucrainean a explicat că oamenii au nevoie de produse alimentare, medicamente și îmbrăcăminte pentru sezonul rece. De exemplu, la Mariupol, o fetiţă de doar şase ani a murit din cauza deshidratării, fiind prinsă sub ruinele casei ei.
„În ultimele minute ale vieţii ei, (Tania) a fost singură, epuizată, speriată şi foarte însetată. Aceasta este doar una din multele tragedii care se întâmplă în Mariupol, care se confruntă cu un asediu de opt zile încoace”, a declarat primarul oraşului respectiv, Vadim Boicenko, pentru AFP.
Lupte crâncene lângă Harkov! Ruşii nu reuşesc să înainteze în oraş
Armata ucraineană a reușit să reziste încercărilor trupelor rusești de a intra marți în orașul Harkov, potrivit guvernatorului regional, citat de Sky News.
Oleh Synehubov a declarat că Ucraina a zădărnicit o operațiune planificată cu 120 de parașutiști ruși în apropierea graniței. Aceștia au aterizat lângă Vovchansk, la aproximativ 30 km nord-est de Harkov, dar au fost învinși de soldații ucraineni.