Noua lege a pensiilor aduce schimbări pentru o anumită categorie de pensionari, iar veștile nu sunt deloc bune: aceștia vor primi mai puțini bani. Prin nouă lege se stabilește faptul că pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii. De acest privilegiu se vor putea bucură doar persoanele care au pensii speciale: acestea vor putea încasa în același timp și pensia publică.
Printre cei care vor beneficia de această măsură se numără senatorii, militarii și deputații.
Celelalte categorii de pensionari, care nu încasează pensie specială, ci doar o pensie publică, nu vor putea beneficia în același timp de următoarele tipuri de pensie:
- pensie pentru limita de vârstă;
- pensie anticipată;
- pensie de invaliditate;
- pensie de urmaș.
Avertismentul UE privind pensiile din România
Avertisment de ultim moment al Comisiei Europene cu privire la modificările aduse în Legea Pensiilor. Ultimele măsuri luate de Guvernul Dăncilă pot aduce probleme mari pentru milioane de pensionari români.
Isabel Grilo, reprezentantul Comisiei Europene, a declarat vineri, în cadrul unei vizite în România, că oficialii europeni sunt îngrijorați de modificările aduse în sistemul de pensii din România, care „au generat devieri și au crescut datoria publică”. Comisia Europeană încurajează evoluția și dezvoltarea Pilonului II de pensii.
„Ordonanțele de urgență din anul 2018 și din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ și administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România”.
”Ordonanțele de urgență din anul 2018 și din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ și administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice”, a spus Isabel Grilo,