Lipsa de interes faţă de tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti a fost prezentă şi în prima săptămână din luna iunie, valorile tranzacţionate fiind în scădere. Indicii au pierdut aproximativ 1,7 procente fiecare, aspectul favorabil fiind că aceste corecţii nu au fost susţinute de volumele tranzacţionate, aşa cum s-a întâmplat în ultima săptămână din aprilie, când însă am asistat la creşteri generalizate. Nici rezultatele prezentate de Institutul
Lipsa de interes faţă de tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti a fost prezentă şi în prima săptămână din luna iunie, valorile tranzacţionate fiind în scădere.
Indicii au pierdut aproximativ 1,7 procente fiecare, aspectul favorabil fiind că aceste corecţii nu au fost susţinute de volumele tranzacţionate, aşa cum s-a întâmplat în ultima săptămână din aprilie, când însă am asistat la creşteri generalizate.
Nici rezultatele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit cărora produsul intern brut a înregistrat în primul trimestru o creştere de 8,2%, nu a reuşit să scoată piaţa de acţiuni din starea de apatie. Acest nivel de creştere a fost peste aşteptările analiştilor şi reprezintă cea mai importantă creştere a PIB pe trimestrul I din ultimii zece ani.
După ce în primele luni ale anului investitorii nerezidenţi au realizat vânzări nete la bursă, ceea ce s-a reflectat şi în evoluţia indicilor, aprilie a fost prima lună în care investitorii străini au cumpărat mai mult decât au vândut. Luna mai a adus cea mai activă prezenţă a cumpărătorilor nerezidenţi pe Bursă de la începutul anului, valoarea cumpărărilor nete fiind de aproape 36 milioane euro, de patru ori mai mare decât valoarea din aprilie. Revenirea fondurilor străine s-a reflectat şi în evoluţia cursurilor, indicii bursei înregistrând în luna recent încheiată cea mai bună evoluţie din acest an, cu aprecieri de 11% pentru BET şi de şapte procente pentru indicele Societăţilor de Investiţii Financiare.
În continuare, acţiunile din domeniul îngrăşăminte au reuşit să se menţină printre cele mai tranzacţionate, însă ultima săptămână a adus o scădere de 10,7% pentru titlurile Azomureş şi de 14% pentru Amonil Slobozia. Prima şedinţă din perioada analizată a adus un nou maxim istoric de tranzacţionare pentru acţiunile AZO, la 0,73 lei, pentru ca miercuri să fie efectuate tranzacţii şi la 0,54 lei, în scădere cu 26% faţă de maximul intraday. O evoluţie similară s-a înregistrat şi pentru Amonil: luni s-a atins un maxim al ultimelor luni, la 0,0998 lei, pentru ca miercuri cursul să scadă până la 0,08 lei.
În sectorul bancar, săptămâna recent încheiată nu a adus modificări semnificative. Acţiunile BRD Société Générale au încheiat la acelaşi nivel de la 23,1 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 0,2 procente, la 0,474 lei/ acţiune.
Corecţiile importante din piaţa petrolului, unde barilul s-a tranzacţionat şi sub 122 dolari, s-au reflectat şi în cotaţiile Petrom. Ultima tranzacţie s-a efectuat la minimul săptămânii de la 0,52 lei, cu aproape 5% mai puţin decât cursul de la finele lunii trecute. Tot în acest domeniu, Rompetrol Rafinare a pierdut 1,4%, la 0,062 lei.
Pe trend descendent au evoluat şi acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare şi au dus la o mişcare a indicelui sectorial BET FI între 57.000 puncte şi 54.500 puncte. Ambele nivele sunt importante pentru BET-FI, evoluţia pe termen scurt fiind influenţată de pragul care va fi străpuns prima dată.