Cifra de afaceri a podgoriei poetului Mircea Dinescu din judeţul Dolj a depăşit, anul trecut, 400.000 de euro, iar pentru acest an este estimată o producţie de 100.000 de sticle de vin.

Povestea vinului din Portul Cetate „începe cu un deal împădurit cu viţă de vie, deasupra căruia soarele se plimbă de mână cu briza Dunării şi se încheie cu mărturia acelui prieten care, după ce a băut seara două pahare, s-a trezit dimineaţa mai frumos şi mai deştept“. Aşa îşi descrie Mircea Dinescu hobby-ul de care s-a apucat în 2002 şi pe care l-a transformat în afacere abia în 2009.

De la câteva vedre de vin, Mircea Dinescu a ajuns la o producţie de 100.000 de sticle în acest an, iar pentru următorii doi, obiectivul e mai mult decât grandios: 600.000 de flacoane. Via, care a aparţinut boierilor Bibescu, şi o investiţie consistentă îi pot susţine ambiţiile. „La anul, ori fac bani, ori fug la bulgari“, glumeşte Dinescu. Poetul deţine 50 de hectare de teren la Galicea Mare şi alte 50 la Cetate: cea mai mare suprafaţă viticolă a Olteniei, după Segarcea. În prezent, produce opt soiuri de vin, dar de la anul vor fi 12.  Se mândreşte mult cu Feteasca Neagră, (care are 14,5% alcool) şi cu Tămâioasa Românească. O sticlă de vin costă circa 25 de lei.0-38923-mirceadinescu_cc14.jpg

Fonduri de 1,25 mil. euro de la UE

179-38873-35_dinescu_cc_40.jpgCa să ajungă la nivelul actual, via lui Dinescu, primită în concesiune pe o jumătate de veac, a consumat o avere. „Mi-am vândut toate acţiunile din presă:  de la Academia Caţavencu, Dilema Veche, Realitatea. Tot. Am băgat aici, în agricultură. La început am pierdut foarte mult. Dar acum am început să supravieţuiesc. Merg pe tradiţia românească: mâncare şi băutură bună, d-ale noastre. Ospitalitate”. Scriitorul recunoaşte că un mare ajutor l-a avut din partea Uniunii Europene. Proiectul său de replantare a viţei a primit  1,25 milioane de euro.  O firmă din Austria a amenajat toată via. Mai greu îi este acum, la cules. “În perioada culesului e jale. E nevoie de minimum o sută de oameni. Apelez la romi sau săteni care sunt bătrâni şi nu mai pot”, spune Dinescu.  ”De la anul, aduc basarabeni, chinezi sau iau studenţi, îi cazez, le dau de mâncare, de băut”, completează acesta. 0-38925-mirceadinescu_cc46.jpg

Anul trecut, producţia i-a adus lui Dinescu o cifră de afaceri de puţin peste 400.000 de euro. Suma a pus-o la bătaie,  pentru investiţii şi administrarea afacerii. Mai mult, a mai scos 400.000 de euro “jumătate de la bancă, jumătate de la prieteni” ca să acopere toate cheltuielile. Există însă şi  posibilitatea ca anul acesta să se asocieze, cedând jumătate din companie, cu un investitor spaniol, care l-a anunţat că va investi două milioane de euro şi-l va ajuta astfel să-şi exporte vinul.

Românii care vor să deguste vinul lui Dinescu trebuie ori să meargă la Cetate, ori să aibă răbdare. “Nu am făcut promovare, aşa că nu am vin pe rafturile magazinlor. Aproape tot ceea ce am produs am dat prin circuit închis. Au fost multe companii care au comandat sticle de vin pentru cadourile de Paşte sau Crăciun. Abia de la anul am să intru în piaţă”, a dezvăluit Dinescu, menţionând că vinul bun se vinde si fără un ambalaj extraordinar, dar că se va alinia cerinţelor printr-o nouă etichetă, mai specială, pentru băuturile sale.0-38923-mirceadinescu_cc14.jpg

Mâncare lângă vin, ca să fie somnul lin

0-38926-mirceadinescu_cc81.jpgPentru că doar cu vinul nu poţi trăi, poetul Dinescu anunţă extinderea afacerii şi în zona ospitalităţii. Locaţia, posibilităţile financiare şi ideile artistului sunt perfecte pentru agroturism. Turiştii încă n-au venit în număr mare, dar a trecut Elena Udrea, ministrul Turismului, lucru care nu i-a adus mari beneficii poetului. ”A fost o oarecare curiozitate după vizita ministrului, dar nu m-a ajutat în niciun fel”, spune acesta. Până una alta a aranjat la Cetate o adevărată pensiune. Cu 30 de camere cochete şi un restaurant aproape gata, Dinescu începe să strîngă bani. „ 50 de euro pe noapte de persoană, cu trei mese pe zi şi băutura incluse. Cei mai mulţi turişti care vin aici sunt străini. La ei îmi fac publicitate. Or să oprească vasele de croazieră aici, pe Dunăre, chem turiştii la degustări de vin şi altele. Festin culinar: pastramă, piftie de cocoş, sărmăluţe de gâscă, zacuscă, plăcinte la cuptor. Am şi peşte, din balta mea. Încerc să fac agroturism de-adevăratelea”, anunţă fostul dizident Mircea Dinescu, punctând că, până acum, i-au trecut pragul Andrei Pleşu, Laszlo Borbely, Ion Iliescu, Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu etc.

0-38927-mirceadinescu_cc97.jpg”Mai mult, ori de câte ori au nevoie să ospăteze pe cineva, cei de la Consiliu Judeţean Dolj apelează la mine. Ştiu că aici se mănâncă aşa, ca la mama acasă”, conchide Dinescu. Poftă bună!

600.000 de litri de vin estimează Mircea Dinescu că va produce via sa de la Cetate şi Galicea Mare (Dolj) în următorii doi ani. Soiurile sale preferate: Fetească Neagră şi Tămâioasă Românească

Pasionaţii de vinuri

179-38875-35_isarescu_40_rp.jpg

 

 

Mugur Isărescu Guvernatorul României a intrat în afacerea viticolă în 2003. Acesta produce, la Drăgăşani, vin din soiul Crâpoşie, un sortiment local, autentic românesc.

179-38876-35_florincalinescu_40_rp.jpg

 

Florin Călinescu Ac­­torul se pregăteşte să co­­mercializeze vinul de Aţel. Călinescu deţine 80 de hectare de viţă de vie în zona Aţel-Richiş. Ca şi Dinescu, actorul a beneficiat de fonduri europene.

179-38877-35_ionpusca_40_c.jpg

 

Dr. Ion Puşcă „Casa Vinului-Dr. Puşcă“ este specializată în promovarea soiurilor româneşti. Puşcă deţine 132 de hectare de viţă de vie în comuna Peştera, judeţul Constanţa.