Fondatorul aplicaţiei Snapchat (acum Snap), Evan Spiegel, a reuşit performanţa de a construi una dintre cele mai populare aplicaţii de pe piaţă la numai 26 de ani, fiind cunoscut mai ales pentru că a refuzat o ofertă de 3 miliarde de dolari de la Facebook.
Viaţa celui mai tânăr miliardar din lume:
Evan Spiegel a crescut într-un cartier din Los Angeles, California. Părinţii săi, avocaţi de meserie, au divorţat când tânărul era la liceu. A făcut facultatea la Stanfort, unde i-a cunoscut pe cei cu care va pune pe picioare aplicaţia Snapchat: Reggie Brown şi Bobby Murphy.
„Nu eram foarte populari, asa ca am inceput sa facem lucruri interesante pentru a fi bagati in seama”, a marturisit Murphy, citat de Forbes.
Înainte de absolvire, Evan Spiegel a renunţat la cursuri pentru a munci 100% pentru Snap, de aceea nu a terminat Universitatea Stanford. A participat la ceremonia de absolvire, dar pentru a încheia situaţia mai avea nevoie de câteva credite. Din cauza aceasta, Spiegel s-a simţit prost şi ruşinat de eşecul său: “Să te conformezi e atât de natural încât uităm cât de puternic e sentimentul acesta. Vrem să fim acceptați de ceilalți, vrem să fim parte a unui grup. E în biologia noastră. Dar suntem oameni atunci când ascultăm șoaptele sufletului nostru și ascultăm de noi, fără să fim trași într-o direcție greșită”, a declarat Spiegel, citat de Startup.ro.
Prima variantă a aplicaţiei a fost creată în anul 2012, iar “biroul” companiei era casa tatălui său. Ulterior, ei şi-au mutat sediul companiei.
În 2017 Evan Spiegel a devenit unul dintre cei mai bine plătiţi directori de companii din istorie, datorită unui grant sub formă de acţiuni în valoare de 636,6 milioane de dolari, primit în 2017 la listarea companiei. În acest fel, Spiegel este al treilea cel mai bine plătit director al unei companii din toate timpurile, în funcţie de câştigul său anual.
Snap, creatoarea aplicaţiei pentru fotografii Snapchat, i-a acordat directorului general acţiuni echivalente cu 3% din capitalul în acţiuni al Snap, la încheierea ofertei publice iniţiale, în martie 2017, potrivit raportului financiar anual publicat joi.
Spiegel va primi acţiunile în tranşe, până în 2020.