Reguli la bloc. Majoritatea celor care locuiesc la bloc ar trebui să cunoască legislația actuală și să o respecte în consecință.
Aceste subiecte trebuie abordate, în special cele referitoare la întreținere și plata acesteia. Potrivit definiției, întreținerea reprezintă obligația financiară a unui proprietar de apartament, constând în contribuții stabilite în funcție de numărul de persoane.
De exemplu, dacă declari trei persoane în întreținere, costul lunar va fi mai mare decât în cazul în care în apartament ar locui doar una sau două persoane. Potrivit legislației actuale, plata întreținerii nu este opțională, ci obligatorie.
Reguli la bloc. Ce se întâmplă dacă nu plătești întreținerea la timp
Reguli la bloc. Sumele pe care le achităm lunar pentru întreținere ajută Asociațiile de Proprietari să acopere facturile pentru diverse servicii, de la furnizarea apei calde până la salubrizare. Totuși, se întâmplă frecvent ca asociațiile să se confrunte cu debitori sau restanțieri la plata întreținerii.
De aceea, este important să știi ce consecințe apar dacă nu achiți la timp întreținerea la bloc. Pe tabelele afișate la avizierele scărilor, adesea putem observa coloanele dedicate persoanelor care au acumulat datorii, în special legate de întreținere.
Legislația prevede sancțiuni semnificative, care pornesc de la o notificare inițială emisă de asociație și pot ajunge până la acționarea în instanță a datornicului pentru recuperarea sumelor restante. Mai mult decât atât, după o perioadă de grație de 90 de zile, pot fi aplicate penalități, ceea ce va mări suma totală datorată.
Judecătorii pot lua măsuri și mai drastice
În momentul în care dosarul unui restanțier la plata întreținerii ajunge în instanță, judecătorii pot lua măsuri drastice, mai ales dacă se demonstrează că persoana în cauză dispune de venituri. În astfel de cazuri, se pot institui popriri pe salariu, stabilite ca o cotă-parte din venitul lunar al datornicului.
Dacă, nici în urma unei hotărâri judecătorești, sumele datorate nu sunt recuperate, instanța poate dispune, printr-o decizie civilă, pierderea statutului de proprietar al datornicului.
În acest caz, se poate trece la executarea silită, iar apartamentul poate fi scos la licitație. După vânzarea imobilului, asociațiile de proprietari își pot recupera sumele restante din valoarea obținută prin vânzare.