Străzile insulei Corfu sunt pline ochi de turiști agitați, care mai de care să pozeze o clădire, să ceară un tzatzki, să-l danseze pe Zorba sau să spargă câte-o farfurie la tavernele care-și cheamă astfel clienții. La prima vedere, Corfu petrece, iar toată lumea-i mulțumită: turiștii au o vacanță frumoasă, plină de voie bună, iar grecii au clienți și fac bani de pe urma acestora. Dacă privim mai de aproape, situația este un pic alta.
„Suntem 100.000 de locuitori și anual, între mai și septembrie, vin încă 20.000 de turiști. Autoritățile ne-au transmis că anul acesta sunt și mai mulți. Dar eu nu-i văd, ba chiar mi se pare că sunt mai puțini“, îmi povestește Alexandros K., proprietarul unei taverne din inima Kerkyrei, capitala insulei. Conduce afacerea familiei de ani de zile, are printre cele mai bune prețuri de la tavernele din oraș și, totuși, sunt destule mese goale. Îmi spune că turistul s-a schimbat, a devenit mai pretențios, iar operatorii din turism au făcut tot posibilul să-l mulțumească. În același tarif de anul trecut – care acoperea, în principal, doar cazarea și micul dejun – au introdus acum demipensiunea sau all inclusive-ul, lucru care a făcut să scadă consumul „în oraș“ sau să-l limiteze la băuturi, prin urmare o valoare mai mică a notei finale de achitat restaurantului.
Pe de altă parte, activitățile colaterale, precum închiriatul mașinilor sau al bărcilor a înregistrat o creștere. Iar aici grecii trag cât pot de mult de pe urma turiștilor. Spre exemplu, cea mai mică mașină, Fiat Panda, se închiriază cu minimum 40 de euro pe zi, însă proprietarii centrelor de rent-a-car pun condiții favorabile lor și dezavantajoase pentru turiști.
Mai precis, cel care închiriază mașina este limitat la 100 de kilometri pe zi, pentru fiecare kilometru în plus plătindu-se câte 0,30 de euro, iar dacă cei de la centrul de rent-a-car consideră că mașina a fost zgâriată sau că sunt probleme mecanice la ea, turistul va plăti pe loc alți 500 de euro. Este avertizat din momentul închirierii de acest lucru, ba, mai mult, i se oferă varianta de a plăti în plus încă zece euro pe zi, iar în caz de probleme, este asigurat că va achita doar 100 de euro pagube. Mașina are o asigurare completă, dar care, se pare, că nu asigură daunele minore.
Cel puțin aceasta-i povestea vândută turiștilor. „Din cauza italienilor“, mă lămurește proprietarul unui centru de închirieri, menționând că aceștia folosesc scuterele și sunt șanse mari să lovească mașinile. L-am întrebat dacă această politică nu-i afectează cumva încasările și mi-a răspuns că, față de 2011, numărul și durata mașinilor închiriate a crescut.
Grecii caută să câștige bani și la pompă unde sunt șanse mari ca turistul să ceară să i se pună o anumită cantitate de benzină, iar cel de la benzinărie să rotunjească suma, întotdeauna în plus, și să te contrazică că atât l-ai pus să alimenteze.
Și, totuși, grecii știu să petreacă
Trecând peste șmecheriile grecilor, insulele elene sunt o opțiune bună pentru vacanța de vară, iar Corfu, „vândută“ de agenții la prețuri foarte bune nu doar pe „last minute“ este o variantă de luat în calcul.
Pe lângă peisajele frumoase, alternativele de petrecere a timpului liber sunt multe. Pentru pasionații de ambarcațiuni, acestea se închiriază cu 50 de euro pe zi și sunt mult mai rentabile decât o mașină. Puteți ajunge astfel în numeroasele golfulețe ale insulei sau la grotele albastre. De asemenea, închirierea şezlongurilor și a umbreluțelor variază de la cinci la opt euro pe mai toate plajele. De departe, cea mai frumoasă stațiune este Paleokastritsa, însă pentru cei care vor plaje cu nisip fin, Glyfada și Sidari stau cel mai bine la acest capitol.
Chiar dacă optați pentru all inclusive, dați un tur și pe la taverne. În funcție de stațiune, o masă grecească costă, în medie, 15 euro incluzând și băuturile. Restaurantele mai alese au chiar meniu pentru două persoane care poate ajunge și la 50 de euro, însă pregătesc seri speciale pentru turiști învâțându-i pe aceștia dansurile grecești, ca și cunoscuta tradiție de a sparge farfurii. Este, de altfel, cam tot ce-i interesează pe turiştii veniți în vacanță.