Cel mic are câteva luni şi când va creşte mare va avea statut de cetăţean britanic şi odată intrat în posesia paşaportului englez, va putea să călătorească fără nicio restricţie oriunde în lume, spun părinţii. Paşaportul britanic este poate cel mai vânat document din Marea Britanie de românii aflaţi la muncă acolo.
"Suntem aici pentru că aici ne-am făcut familia, aici ne-am cunoscut, serviciile deocamdată sunt de lungă durată şi sperăm să rămână stabile. Iar pentru viitorul copiilor, considerăm că cu paşaportul britanic au mai multe oportunităţi de a se realiza în viaţă, stând aici sau mergând în altă parte cu paşaportul britanic", explică Gabi Mitran, directorul Atlassib Anglia.
Cele două fete, una de opt ani, cealaltă de şase ani sunt născute şi ele tot în Marea Britanie, însă ele nu au statut de cetăţeni britanici, ca şi frăţiorul lor. Pentru Alice şi Brianna, părinţii au depus actele ca şi ele să ajungă să deţină paşaportul britanic, însă procedura e una îndelungată şi costisitoare, după cum mărturiseşte mama copiilor, Ramona.
Doar cei care deţin paşaport britanic sau sunt britanici cu drept de vot şi au vârsta legală au putut vota şi la ultimul referendum, cel care a decis ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deşi au trecut câteva săptămâni de la referendum, subiectul zilei la Londra este în continuare Brexit-ul. Gabi e asaltat zilnic de foarte multe telefoane de la românii care sunt acasă sau în Marea Britanie şi care nu ştiu dacă se vor introduce vizele, e nevoie de paşaport ca să călătorească.
"Primim o grămadă de telefoane: mergem cu buletinul? Dacă nu ne mai întoarcem? Facem paşaport? Ne trebuie viză? Brexit-ul nu ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care îşi plătesc taxele, care îşi declară veniturile şi au toate lucrurile la vedere. Nu cred că trebuie să îngrijoreze oamenii care au muncit, care au un job stabil", spune Gabi Mitran.
Şi Ramona crede că românii care muncesc legal în Marea Britanie, mai ales cei care şi-au cumpărat o locuinţă, nu vor fi trimişi pur şi simplu acasă, după acest vot. 'Sunt foarte mulţi români care şi-au luat aici o casă. Nu cred că o să-i dea nimeni afară, ca să rămână fără proprietăţi: 'ştii eşti român, poţi să pleci, să îţi iei bagajul', crede Ramona Mitran.
Brexit-ul, în opinia lui Gabi şi a Ramonei, a fost votat de britanici de vârsta a doua şi a treia, care se aşteptau ca emigranţii să le părăsească ţara a doua zi. 'Cei de vârsta a doua sau a treia au votat şi au crezut că a doua zi toţi o să ne luăm bagajele şi o să plecăm din ţara lor şi o să-i lăsăm numai pe ei, ceea ce este imposibil. (…) Primim semnale şi din România şi de aici, cred că va urma o perioadă lungă de negocieri', spune Gabi.
Soţia lui este convinsă şi ea că britanicii nu au fost suficient de bine informaţi când s-au dus să voteze pentru ieşirea ţării lor din UE.
"Sincer, nici ei nu ştiu ce vor. S-au împărţit în două tabere: 'vrem', 'nu vrem'. Nu au fost informaţi cu privire la ceea ce înseamnă Brexit şi acum dau din colţ în colţ. Chiar sunt curioasă ce se va întâmpla. Ei 'sancţiuni' împotriva românilor au luat de anul trecut, de prin vară, când au început să oprească o alocaţie, un beneficiu sau ce avea fiecare aplicat. Şi pentru că eşti român sau bulgar, ce ştiu ce nu le-a mai plăcut lor', declară Ramona.
Practic, de anul trecut, la tot mai mulţi români, bulgari, polonezi emigranţi, li se verifică toate actele de şedere în Marea Britanie.
Înmulţirea infracţiunilor românilor din Anglia din ultimii ani îi afectează şi pe românii aflaţi în Regat, de dinainte de 2007, când practic puteai ajunge acolo doar cu viză.
"Am început să fim priviţi cu coada ochiului. Dacă spui că eşti român, spune 'ce faci aici, ce vreţi de la noi ?' Au senzaţia că tu vii doar să ceri. Dar ei nu iau în calcul că şi tu plăteşti taxe către stat. Nu ai doar obligaţii, ai şi drepturi", recunoaşte Ramona.
Gabi spune că unii jurnalişti englezi 'vânează' cazurile românilor care încalcă legea şi le scot doar pe acestea în faţă, în mod voit.
"În momentul în care creşte umărul de români care intră într-o ţară, fie ea Marea Britanie, fie Italia, Spania, e logic şi normal să crească şi numărul acestora, pentru că nu vin numai oameni de categorie sau cu intenţie bună. Acelaşi lucru aş putea spune, că şi ei au infractorii lor. Nu cred că în ziare se scrie doar despre români. Că suntem scoşi în evidenţă, românii, polonezii, bulgarii, eu zic că suntem vânaţi pentru treaba asta", afirmă Gabi Mitran.
Mulţi români aflaţi la muncă în Anglia au trebuit să se mulţumească cu munca la negru, mai ales în domeniul construcţiilor. Totuşi, unii britanici se tem că românii şi nu numai merg în ţara lor să le ia joburile, un alt motiv pentru care s-a ajuns la Brexit.
"Din categoria clienţilor Atlassib, pot să spun că am contact cu persoane care lucrează, marea majoritate în construcţii. Englezii fug de joburile din construcţii, de munca fizică sau de munca de jos. Atunci nu ar trebui să se simtă speriaţi, că vin românii şi le iau joburile din construcţii, pentru că joburile acelea sunt scoase la concurs, prin home office şi job center", explică Gabi Mitran.
Aflat la muncă în Marea Britanie din 2006, când Atlassib-ul a inaugurat prima linie Bucureşti – Londra şi retur, Gabi Mitran se consideră un român respectat de către britanici.
"Eu pot să zic că da (sunt respectat aici n.r). Nu am avut probleme, nu am avut conflicte rasiale. Vecinii de lângă noi, din, stânga sunt indieni, cei din dreapta sunt polonezi, în faţă, evrei. Am stat în cartier evreiesc, cu maşină de Germania. Nu cred că se pune problema. Semnalele pe care le vedem pe Internet şi pe care le-am urmărit şi noi pe Facebook, cred că sunt semnale izolate", a subliniat Gabi.
Venit în urmă cu zece ani în Marea Britanie, la Londra, cu o viză de business turist, Gabi Mitran avea o experienţă de câţiva ani de lucru cu comunităţile de români, pe care le-a deservit ca angajat al Atlassib, în Italia, Spania, Germania şi Franţa. În urmă cu un deceniu, numărul românilor din Marea Britanie era foarte mic, dar acum în centrul Londrei, oriunde te întorci, e imposibil să nu auzi pe cineva vorbind româneşte. El recunoaşte că nu ştia foarte bine limba engleză, dar britanicii au fost amabili şi l-au ajutat chiar să înveţe.
"Pentru mine şocul era că nu stăpâneam foarte bine limba engleză. A fost un pic greu în sensul că în perioada 2006 până în 2007, până când s-au ridicat vizele şi până când am putut să am contact cu români, era foarte greu să întâlneşti sau să găseşti pe cineva care să vorbească limba română sau în jobul pe care îl aveam eu, de a promova Atlassib şi de a promova transportul de persoane cu autocarul între România şi Anglia, era aproape imposibil să găsesc ceea ce mă aşteptam sau ceea ce era unde am mai lucrat, în Franţa sau în Italia", povesteşte Gabi.
Soţia sa, Ramona, lucra din 2005 în Anglia, venise cu un contract de au pair, printr-o agenţie din Braşov. Pe Ramona a şocat-o cât de mult consumă alcool britanicii, atât bărbaţii, cât şi femeile. Mai ales vinerea şi sâmbăta, când nu doar barurile şi pub-urile sunt pline, dar nu ai loc nici pe trotuarele şi străzile din faţa lor. Pentru că în Marea Britanie salariile se plătesc la fiecare sfârşit de săptămână.
"Nu am crezut că o să stau nici şase luni de zile. Am fost şocată de ce am văzut în primele zile, nu mi-a venit să cred, omul în sine, cum se manifestă, ce poate să facă vineri seara, sâmbăta. Nu mai văzusem. Văzând mentalitatea lor, am zis Doamne, dacă stau şase luni de zile, e bine", îşi aminteşte, zâmbind, Ramona.
Dacă ea nu a avut probleme să se acomodeze cu vremea capricioasă de la Londra, unde zilnic plouă, Gabi spune glumind că aproape a intrat în depresie. Gabi practic venea la Londra din Nisa însorită, ceea ce a fost o schimbare foarte mare pentru el.
"Eu veneam, ultima detaşare a mea cu Atlassib-ul fusese în Franţa, pe linia de Nisa-Bordeaux şi în momentul în care am venit aici şi am văzut că nu apare soarele sau dacă apare, apare pentru puţin timp, pentru mine nu a fost un şoc, dar aş putea să zic aşa, un fel de depresie", spune Gabi.
El îşi aminteşte şi că în urmă cu zece ani, britanicii nici nu ştiau unde e România pe hartă. 'Ca şi un episod distractiv: eu veneam în Anglia în 2006, cu o maşină cu numere de Germania, eu fiind român, având viză. Ei mă întrebau de ce nu am viză şi de Germania şi am avut surprinderea ca un vameş să mă întrebe dacă România este în Europa sau în Asia', arată Gabi.
Şi Ramona îşi aminteşte că la venirea ei în Anglia, acum zece ani, britanicii nu ştiau aproape nimic despre noi.
"Nu au fost probleme până în 2007-2008, chiar te mândreai şi puteai să spui că eşti român. Nu avea nimeni treabă cu tine. Şi dacă îi întrebai unde e România pe hartă, oricum ei nu ştiau să îţi spună, dar te priveau ok din toate punctele de vedere. S-au schimbat din 2008, când a început să crească comunitatea", confirmă Ramona.
Cea mai mare realizare pentru Ramona şi Gabi a celor zece ani petrecuţi în această ţără sunt copiii. Cele două fete au rezultate bune la şcoală şi concurează la competiţii internaţionale de dans şi balet pentru Marea Britanie, reuşind să ia şi premiul întâi de multe ori. Pentru tatăl lor a fost şocant să descopere că fiicele lui nu învaţă la şcoală patru ore, ci mai multe, nu stau în bănci, ci pe covor, în cerc, nu cară manuale grele, ci le iau de la biblioteca şcolii şi mai ales au descoperit un sistem de învăţământ, spun Ramona şi Gani, mult mai interesant şi mai atractiv. Clasa întâi e gratuită, iar până în clasa a patra părinţii plătesc doar costul mesei de prânz, adică 2,3 lire pe zi. Cei ce nu doresc sau nu îşi permit îşi pot trimite copiii la şcoală cu un pachet cu mâncare de acasă. Alocaţia copiilor e consistentă, dar nu acoperă nici pe departe cheltuielile cu cei mici. Spre exemplu, un caiet studenţesc costă cinci lire şi ceva şi alocaţia e de 33 de lire pe săptămână în Marea Britanie. Gabi şi Ramona speră să obţină paşaportul britanic pentru cele două fete, ca atunci când vor merge la facultate să beneficieze ca şi oricare alt cetăţean britanic de sprijinul statului. În Anglia, statul ajută studenţii să-şi plătească costul studiilor la facultate, dând posibilitatea returnării eşalonate a banilor ulterior.
Traiul în Anglia nu e chiar ieftin. Şi mâncarea s-a scumpit în ultimii ani la britanici, la fel ca şi în Români. Cu toate acestea, Gabi Mitran spune că raportul cheltuieli venituri în Marea Britanie este 'mult mai echilibrat'.
"La început, mâncarea în Marea Britanie era mai ieftină ca mâncarea în România. Uşor, uşor simţim şi noi că pentru aceiaşi bani lucrurile se împuţinează în coş, aşa cum şi în România am observat în momentul în care mergem în concedii, nu mai iei aceleaşi produse, cu aceiaşi bani, de la lună la lună sau poate de la trimestru la trimestru", spune Gabi.
Londra rămâne cea mai scumpă capitală europeană din punct de vedere al chiriilor. Chiria pentru o garsonieră poate începe de la 700 de lire, cu consumul de gaz şi electricitate inclus, iar până la 3.000 de euro poate ajunge chiria pentru o casă. Salariul mediu la Londra este de 1.200-1.500 de lire, venitul pe oră fiind undeva la 7,2 lire.
Deşi recunosc că le este 'foarte greu' departe de cei dragi de acasă, Ramona şi Gabi nu se gândesc să se întoarcă acasă, nici după Brexit.
"Nu avem un plan pe termen lung. Încă suntem alături de copii. Încercăm să le creăm ce este mai bine. În momentul în care nu va mai fi bine sau considerăm sau ei consideră că nu o să le mai fie bine, cu siguranţă un plan B este România", spune Gabi.
Întrebată dacă s-ar întoarce acasă mâine, Ramona a recunoscut: 'Deocamdată, nu. Poate noi la bătrâneţe. Copiii, nu ştiu. Le văd viitorul aici".
Şi seriozitatea, civilizaţia, respectul, dar mai ales multitudinea de posibilităţi de la Londra îi atrag pe cei mai mulţi români ajunşi aici, nu doar pe Gabi şi pe Ramona Mitran.
Acum familia Mitran se gândeşte să vină acasă, în concediu, la cei dragi. Cu ocazia asta, ca şi alţi români întorşi acasă, se vor duce să îşi facă controalele medicale în România, pentru că în Marea Britanie criza de medici îşi spune cuvântul şi au fost puşi în situaţia să aştepte ore bune la Urgenţa unui spital sau chiar şi o săptămână, să-i programeze medicul de familie.
Ce le place cel mai mult în Marea Britanie? 'Îmi place că sunt cu familia şi restul nu mai contează', spune Gabi. Şi Ramona Mitran spune că familia e cea mai mare bucurie a ei şi că sunt norocoşi că sunt împreună cu copiii. 'Fără familie, ar fi fost îngrozitor. Avem cunoştinţe, vedem ce greu le este, fără copii, fără familie, să te împarţi', mărturiseşte Ramona.
Dacă ar fi să le dea un sfat românilor care vor să meargă în Marea Britanie, Gabi şi Ramona le spun să se informeze foarte bine înainte, de la autorităţi şi de pe site-urile oficiale, ca să nu cadă victimele înşelătoriilor.
"Să gândească de două ori. Adică nu curge miere pe stradă, din punctul nostru de vedere viaţa nu este aşa de uşoară cum zice lumea acasă. Când vin în concediu, zic 'vai, ce frumos e la Londra!' Să intre pe site-urile oficiale să obţină informaţii", spune Ramona Mitran.
Cu drag şi dor de casă, de România, Ramona şi Gabi Mitran, împreună cu cei trei copii ai lor oferă exemplul unor tineri români, care prin muncă cinstită au reuşit la Londra. Practic, pentru ei, singura despărţire e cea de casa aflată la mii de kilometri, iar deocamdată Brexit-ul nu înseamnă decât o avalanşă de ştiri şi speranţa că negocierile cu britanicii le vor permite să continue viaţa în Regat ca şi până acum. AGERPRES