Oficialul de la Berlin, care a efectuat luni o vizită la Kiev, a declarat miercuri că Germania nu trebuie să devină un participant la război. El a punctat că autoritățile germane evaluează „unde un pas ar putea merge atât de departe încât să ne implice activ în război”.
Germania nu trebuie să devină un participant la acest război
Vicecancelarul german Robert Habeck a reiterat limitele implicării ţării sale în ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, subliniind că Germania nu trebuie să devină parte în război, transmite dpa.
„Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a spus el miercuri la postul public de radio Deutschlandfunk.
Acest considerent joacă un rol major în toate evaluările sprijinului pentru Ucraina, a afirmat el înainte de a reveni din vizita de două zile la Kiev.
„Evaluăm întotdeauna unde un pas ar putea merge atât de departe încât să ne implice activ în război”, a explicat el.
Întrebat unde el, personal, trage o linie roşie, vicecancelarul a răspuns: „Să avem trupe germane în Ucraina”.
Habeck şi cancelarul Olaf Scholz au spus deja de mai multe ori că Germania nu ar trebui să devină parte a războiului.
Vicecancelarul german, vizită surpriză în Ucraina
Habeck, care este şi ministru al economiei, s-a deplasat luni cu o delegaţie de oameni de afaceri în Ucraina, unde s-a întâlnit şi cu reprezentanţi guvernamentali. Temele călătoriei au fost reconstrucţia în Ucraina şi cooperarea în sectorul energetic.
Habeck a discutat de asemenea despre o prezenţă mai puternică a companiilor germane în ţara devastată de război. Spre a face atractiv sau chiar posibil pentru companiile germane să lucreze în Ucraina în aceste condiţii, guvernul de la Berlin le oferă garanţii pentru investiţii. Acest risc trebuie pus în balanţă cu perspectiva speranţei, de care Ucraina are nevoie, a mai spus vicecancelarul la Deutschlandfunk.
„Pe lângă voinţa puternică de a reconstrui şi, cred, curajul impresionant al poporului de a privi înainte, ţara a suferit incredibil. Suportul pentru ea a fost justificat şi necesar”, a adăugat Habeck.
El a punctat că scopul călătoriei sale a fost de a trimite un semnal clar Ucrainei.
„Un semnal că noi credem că va fi victorioasă, că va fi reconstruită, că există un interes din partea Europei nu doar pentru a o sprijini în vremuri de nevoie, ci și că Ucraina va fi, de asemenea, un partener puternic din punct de vedere economic în viitor”, a declarat vicecancelarul german.