„Aceasta este o problemă internă europeană, o problemă internă belgiană şi nu o problemă a Canadei. CETA este un acord excelent şi nu poate eşua din cauza incompetenţei Europei în a găsi o cale de echilibrare a intereselor între regiuni”, a spus oficialul german.
Semnarea acordului CETA este prevăzută pentru 27 octombrie, la Bruxelles, conform calendarului stabilit iniţial de UE şi Canada.
După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia nu şi-a dat încă acest acord.
La finalul întrevederii avute sâmbătă dimineaţă cu ministrul canadian al comerţului, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indicat că Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, rămâne pentru moment pe agendă. ''Problemele sunt pe masa europenilor şi trebuie să încercăm să le rezolvăm. Această întâlnire a fost foarte constructivă şi va fi poate decisivă. Eu rămân optimist'', a spus Schulz.
El are prevăzută sâmbătă o întâlnire şi cu şeful guvernului regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette.