„Ne aflăm într-un moment în care există iluzia că mai putem avea creştere economică fără a face nimic. Acum nu este suficient doar să gestionăm criza, ci şi să avem acţiune. Perioadele de boom economic s-au terminat, şi s-au terminat mai brusc decât ne aşteptam”, a arătat Cristian Popa, citat de Agerpres.
Viceguvernatorul Băncii Centrale a apreciat că raportul Băncii Mondiale analizează foarte eficient faptul că deficitele reprezintă cele mai puternice ameninţări pentru ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est şi consideră că acestea au ‘nevoie de furnizeze productivitate pe termen lung’, pentru relansarea economică în regiune.
Raportul, elaborat de Indermit Gill, economist şef pentru Europa şi Asia Centrală al Băncii Mondiale, abordează perspectiva de creştere pe termen lung în Europa, cu accent pe evoluţiile din ultimele două decenii, şi încearcă să identifice ceea ce trebuie făcut pentru a asigura prosperitatea în următorii 20 de ani. Documentul propune ajustări necesare pentru îmbunătăţirea comerţului şi a activităţii din finanţe, pentru încurajarea întreprinderilor şi a inovaţiei în acea parte a Europei care a început să scadă în performanţă şi să întâmpine dificultăţi în funcţionarea pieţei muncii şi a guvernelor. Potrivit sursei citate, schimbările propuse ar putea reporni maşina convergenţei, ar face întreprinderile europene mai competitive şi vor permite europenilor standarde mai ridicate de viaţă.
Sursa: Agerpres