Prim ministrul Boiko Borisov ar urma să demisioneze în luna septembrie a acestui an, potrivit vicepremierului Tomislav Doncev. Care sunt motivele pentru care s-a ajuns la o astfel de decizie?
„Există și o opțiune intermediară. Demisia la sfârșitul lunii septembrie, pentru ca Adunarea Națională să adopte legile, pentru a putea intra în iarnă. Este vorba despre plățile sociale, creșterea salariilor. Pentru că fără asta, un guvern interimar nu se va descurca”, a declarat vicepremierul bulgar Tomislav Doncev, pentru Nova TV, într-un comentariu despre criza politică din Bulgaria și protestele în derulare, cu principala solicitare pentru demisia primului ministru Boiko Borisov și a guvernului condus de acesta.
Doncev a anunțat că, joi, Consiliul coaliției de guvernământ se va reuni, pentru a discuta despre criză. De la ultimul Consiliu, acum două săptămâni, cinci miniștri au fost înlocuiți, în încercarea de a dezamorsa tensiunile tot mai mari din țară.
„Miercuri, premierul Borisov a spus că demisia nu este niciodată o problemă. A făcut asta de două ori. Pentru un adevărat om de stat, puterea nu este un scop în sine. Joi are loc o ședință a Consiliului de coaliție. Suntem aleși democratic, la alegeri. Dar când societatea este împărțită, cel de la putere poate face un pas înapoi”, a comentat Tomislav Doncev.
E o opțiune dificilă
„Nu există o opțiune ușoară pentru noi. Este cel mai dificil să alegem între două rele. Dacă demisionăm, vom dezamăgi oamenii care au votat pentru noi. Pe de altă parte, există diviziune. Eu nu voi accepta să-l înlocuiesc pe premier, dacă pleacă. Varianta cu concediul este lipsită de seriozitate”, a adăugat el.
„Cel mai important este Codul Electoral. Ca de exemplu votul la aparate. Pentru că acum este scris în el – există votare la aparate și punct. Dar cine furnizează aparatele, care sunt de cel puțin două tipuri. Și acest lucru trebuie adoptat”, a mai adăugat el.
„Orice formă de violență este condamnabilă. Împotriva unui jurnalist, împotriva unui cetățean. Nimeni de la GERB nu are de câștigat din astfel de evenimente. Prin urmare, sper că Ministerul de Interne va stabili foarte repede despre ce e vorba. Pentru că pentru mine aceasta este o provocare. Noi nu am angajat pază. Punct. În unele bătălii există și un delegat care păzește o fată care este și ea bătută. Poliția nu poate fi peste tot. Provocările au fost constante. A existat o încercare de a împiedica cetățenii bulgari să își exercite viziunile politice. Nici în istorie nu s-au întâmplat niciodată astfel de lucruri la o întâlnire de partid”, a spus Doncev, întrebat despre violențele de joi împotriva jurnaliștilor și protestatarilor în timpul conferinței naționale a GERB la Sofia Tech Park.
„Poliția încearcă de săptămâni întregi să fie tolerantă, în ciuda faptului că nu se respectă legea. Echilibrul este dificil. Când o intersecție este blocată de cinci persoane, este foarte ușor să spui cine este de vină. Este de datoria autorităților să investigheze când există violență”, a mai adăugat vicrepremierul bulgar, notează Sega Bg.