Vicepremierul din Republica Moldova spune că neutralitatea țării nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea

Așadar, vicepremierul din Republica Moldova a subliniat că prevederea constituțională referitoare la statutul de neutralitate nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea în țară.

„Ţinând cont de instabilitatea din spațiul eurasiatic, putem afirma că, din păcate, prevederea noastră constituțională referitoare la statutul de neutralitate nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea în țară și în regiune. Prin urmare, avem nevoie de sprijin, parteneriat, precum și de echipamente pentru a menține pacea și liniștea în țara noastră”, a declarat Nicu Popescu într-un interviu telefonic pentru postul Pro TV-Chișinău.

Este necesară consolidarea relațiilor cu NATO

De asemenea, acesta a subliniat că este necesară consolidarea relațiilor cu NATO, pentru a dezvolta capacitățile din domeniul apărării și securității.

„Trebuie să dezvoltăm această cooperare, trebuie să consolidăm relațiile cu NATO pentru a consolida capacitățile în domeniul apărării și asigurării securității țării. Acest parteneriat se referă la domeniul securității cibernetice, precum și la asistența în furnizarea de echipamente neletale, dar și echipamente letale. Orice stat, inclusiv unul neutru, are nevoie de capacitatea de a proteja și asigura pacea și securitatea pe teritoriul țării”, a completat Nicu Popescu.

Republica Moldova merită să fie parte din UE

În altă ordine de idei, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că Republica Moldova merită să fie partea a blocului comunitar, subliniind că integrarea acestei țări trebuie accelerată.

„După şedinţa de astăzi nu-mi rămâne decât să transmit un mesaj ferm de sprijin din partea Parlamentului European pentru Republica Moldova pe calea aderării europene. Trebuie să accelerăm integrarea ţării dvs. în piaţa unică europeană”, a declarat Roberta Metsola, adăugând că Uniunea Europeană este şi va rămâne alături de Republica Moldova.

Ea a mai spus că Parlamentul European își va îndeplini obligațiile în ceea ce privește acordarea sumei de 145 milioane de euro, aceasta urmând să fie oferită sub formă de sprijin macrofinanciar. Ea a mai său că primii pași pentru deblocarea acestor fonduri vor fi făcuți săptămâna viitoare.

Peședintele Parlamentului European a mai spus „știm că aceste resurse sunt imperios necesare în prezent”.