Vicepremierului moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut joi, 26 ianuarie, o întrevederea cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. În cadrul întrevederii a fost reafirmată poziția Chișinăului de a găsi o soluție pașnică pentru dosarul transnistrean, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Întrevedere privind situația din Transnistria
„În cadrul discuției a fost făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. S-a menționat faptul, că în a doua jumătate a lunii februarie la Tiraspol va avea loc o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici”, se arată în comunicatul de presă emis de Biroul politici de reintegrare.
De asemenea, vicepremierul moldovean a abordat și subiectul situației din Zona de Securitate, referindu-se inclusiv la ultimele incidente din perimetrul acesteia, cel mai recent fiind cazul minorului din Hagimus, care a fost răpit săptămâna trecută de miliţia transnistreană.
Situația este complicată
Amintim că, la rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a vorbit joi despre situația din Transnistria, subliniind că sunt analizate toate riscurile din această perspectivă. Oficialul moldovean a punctat că de 30 de ani nu s-a prea investit în capacitățile militare ale Republicii Moldova și că de abia acum se fac primele încercări, cu scopul de a fi pregătiți pentru provocări.
„Situația (cu Transnistria – n.red.) este complicată și evident că noi, și la Guvern, dar și la Președinție analizăm foarte serios toate riscurile din această perspectivă.
Adevărul, care este și cunoscut, de 30 de ani nu prea s-a investit în capacitățile militare ale țării noastre. Evident, de abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări.
Mesajul actualei guvernări este că noi ne dorim pace și vom face în primul rând tot ce ne stă în putere ca să păstrăm această pace, necesară pentru țara noastră”, spune vicepremierul Republicii Moldova.
Oficialul moldovean a mai spus că cetățenii din Republica Moldova nu doresc război, indiferent dacă sunt situați pe malul stâng sau drept al Nistrului.
El a subliniat că semnele unui război hibrid sunt foarte clare, fiind vorba de propagandă sau de finanțarea anumitor partide politice de opoziție.