Republica Moldova își va dubla eforturile pentru aderarea sa la UE
Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a anunțat miercuri, 24 iulie 2024, că Guvernul de la Chișinău își va dubla eforturile, în perioada următoare, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).
Din punctul ei de vedere, procesul de extindere al blocului comunitar trebuie să se bazeze pe meritele fiecărui stat candidat. Totuși, Chișinăul încă se bazează pe sprijinul Bucureștiului.
„Am discutat ce urmează pentru Republica Moldova. Urmează să ne dublăm eforturile şi mizăm în continuare pe sprijinul României, cu expertiza şi experienţa pe care deja o împărtăşim cu autorităţile de la Chişinău, pentru a avansa pe drumul nostru european. Ştim că progresele vor depinde în cea mai mare măsură de modul cum valorificăm această oportunitate istorică şi credem cu tărie într-un proces de extindere bazat pe merite ale fiecărui stat.
Nu ne dorim scurtături şi nu ne dorim condiţii speciale. În cele din urmă, noi nu facem reformele pentru UE sau de dragul reformelor, ci pentru că ne-am angajat să construim un stat bine guvernat, cu administraţie publică eficientă, cu o justiţie independentă şi funcţională, cu o economie puternică şi digitală.
În acest context, România ne este alături la fiecare pas, pentru a ne asigura că reuşim să implementăm ceea ce ne-am propus”, a spus Cristina Gherasimov, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu ministrul Afacerilor Externe din Republica Moldova, Luminiţa Odobescu, şi cu de viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanishyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Republica Moldova apreciază sprijinul României
Cristina Gherasimov a mulţumit diplomaţiei române pentru „sprijinul constant” oferit Republicii Moldova şi pentru promovarea parcursului ei european. Potrivit spuselor sale, experienţa României în procesul de aderare la UE şi posibilitatea „de a avea acces nemijlocit la acquis-ul comunitar în limba română” sunt un real ajutor Republicii Moldova.
„Este încă o dovadă că prietenul la nevoie se cunoaşte. Noi am avut parte de un ajutor substanţial din partea României atunci când ne-a fost mai greu: de la suportul în perioada crizei energetice la fonduri ce au permis implementarea de proiecte în cadrul programului ‘Satul european’. Vă mulţumim mult pentru acest generos ajutor, care este şi unul necondiţionat.
Aşa cum a spus în discursul său în PE, acum o săptămână, preşedinta CE, Ursula von der Leyen, istoria ne cheamă din nou. Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova şi Georgia şi-au făcut alegerea liberă. Au ales libertatea, în detrimentul opresiunii. Au ales democraţia, în detrimentul dependenţei. Şi unii dintre ei plătesc un preţ mare pentru această alegeri”, a evidenţiat demnitarul moldovean.
Republica Moldova şi Ucraina trebuie să muncească pentru integrarea europeană
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a reiterat, la rândul ei, că România este un susţinător ferm al țării sale şi al Ucrainei la nivel european. Acum, spune ea, cele două state vecine trebuie să continue reformele necesare pentru integrarea europeană.
Odobescu a remarcat progresele înregistrate în ceea ce priveşte reformele. Perioada de după decizia deschiderii negocierilor de aderare la UE va fi „extrem de complexă” pentru ambele ţări. Procesul de aderare în sine pune o presiune suplimentară pe structurile administrative din cele două state, a recunoscut ea.
„Este nevoie, pe de-o parte, de un angajament puternic atât la Kiev, cât şi la Chişinău, dar şi la nivel european, iar pe de altă parte de susţinere politică şi practică din partea statelor membre ale Uniunii Europene. România rămâne ca şi până acum angajată să ofere întregul său sprijin pentru procesul de integrare europeană al celor două state”, a spus oficialul român.
Proiectele de cooperare cu cele două state vecine trebuie privite şi din prisma integrării lor, inclusiv în Piaţa Unică Europeană. Ea a dat drept exemplu proiectele de interconectare în domeniul energetic şi al transporturilor şi cooperarea pentru funcţionarea coridoarelor de solidaritate.
„Închei prin a reafirma sprijinul nostru deplin, permanent şi multidimensional atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina”, a conchis ea.