Vicepremierul subliniază importanţa calităţii învăţământului online. Profesorii vor fi pregătiţi în acest sens

Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, vineri, despre faptul că predarea online trebuie să fie de calitate, în contextul în care probabil se va apela tot mai des la această soluţie, având în vedere incertitudinile privind pandemia de coronavirus.

Şcoala va începe anul acesta pe 14 septembrie, însă condiţiile vor fi diferite faţă de anii trecuţi, din cauza riscului generat de noul coronavirus. Învăţământul online ar putea juca din nou un rol foarte important şi, în acest context, vicepremierul Raluca Turcan a declarat, vineri, că pentru învăţământul în sistem online trebuie să existe un conţinut de calitate, iar profesorii să fie pregătiţi.

„Nu este lipsită de importanţă calitatea predării online, care ne preocupă foarte tare. Trebuie să existe un conţinut de calitate de bază pentru toţi copiii care vor ajunge să înveţe online şi profesorii să fie pregătiţi pentru această predare online”, a declarat Turcan într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

Vicepremierul liberal a subliniat că dorinţa Guvernului este ca şcoala să înceapă în sistem „faţă în faţă”, în condiţii de distanţare. Abia dacă contextul epidemiologic nu o va permite, se va intra pe scenariul doi, cel al combinării prezenţei fizice la şcoală cu învăţământul online.

„Decizia de bază a Guvernului este ca şcoala să înceapă faţă în faţă, în condiţii de distanţare. De asemenea, în context epidemiologic favorabil, copiii să meargă la şcoală. Dacă unul din cele două criterii nu va putea fi respectat, atunci vom intra în scenariul doi, adică cel hibrid, al alternanţei copiilor la şcoală: o parte să fie faţă în faţă, o parte să urmărească lecţia online, şi invers, astfel încât să nu existe discriminare între cei care merg la şcoală şi cei care învaţă online”, a mai precizat Raluca Turcan.

Nu doar Guvernul României este responsabil pentru buna desfăşurare a anului şcolar

Joi seară, vicepremierul a vorbit şi despre faptul că nu este suficient doar ca Guvernul să pregătească toate măsurile pentru începerea anului şcolar, prin descentralizarea deciziei privind modul de începere a şcolii, responsabilitatea este şi a inspectorilor şcolari, împreună cu directorii de şcoli şi a prefecţilor, dar şi a primarilor, care trebuie să verifice dacă infrastructura şcolară este corespunzătoare.

Raluca Turcan spune că a transmis aleşilor locali că modul în care se vor implica în pregătirea în bune condiţii a începutului de an şcolar va conta foarte mult, inclusiv în rezultatul electoral de la alegerile locale.

„Fuga de răspundere este un sport naţional. Am văzut-o practicată peste tot. (…) Aceste decizii privind descentralizarea modului de alegere a începutului de an şcolar le-am testat înainte cu autorităţile publice locale şi semnalele de la forurile asociative ale aleşilor locali au fost unele pozitive pentru că sunt şi oameni responsabili.

Acum, situaţii precum doamna Firea în Bucureşti sau alţi primari, care ar face orice să dea vina pe alţii pentru lucruri de care răspund în mod direct, o să mai existe, însă aici nu vor fi toate instituţiile în subordinea sau în siajul aceleiaşi autorităţi care este lipsită de responsabilitate.

În lanţul acesta al deciziei: director de şcoală, inspectori şcolari, prefect, comitetele pentru situaţii de urgenţă, primar – eu cred că vom găsi oameni responsabili care să pună degetul pe rană şi să fie preocupaţi să găsească soluţii în condiţiile în care Guvernul face toate eforturile”, a declarat, joi, Raluca Turcan pentru B1 TV.