„Fiecare factură trebuie să aibă trecută data scadentă la care clientul este obligat să achite această factură. În plus, de această dată, e bine de știut că în următoarele 15 zile după data scadenței, în continuare nu se calculează penalități în niciun caz.

De-abia de la a 16-a zi după această scadență, furnizorul, în cazul în care nu primește banii, va calcula penalități și va emite un preaviz”, a explicat Zoltan Nagy-Bege miercuri, 25 ianuarie, la Antena 3.

Plata eșalonată a facturilor se va face doar la cerere

Cât despre plata eșalonată a facturilor, vicepreședintele ANRE a spus că acest lucru se face doar la cerere.

„Doar la cerere. Deci, ca să beneficieze clientul de o plată eșalonată, trebuie să facă o cerere. În acest moment nu există obligație pentru furnizori să fie de acord cu aceste solicitări de eșalonare, dar am văzut că mai toți furnizorii mari au anunțat că în cazul în care se vor emite facturi cu valori mari și clienții vor solicita eșalonare, atunci vor fi de acord cu aceste eșalonări.

Noi, la ANRE, săptămâna viitoare vom discuta în comitetul de reglementare noul regulament de furnizare.  Acolo va fi deja o obligație pentru furnizori, ca în cazul în care clientul solicită eșalonarea unei facturi care include consumul pentru o perioadă mai mare de o lună, atunci obligatoriu vor fi nevoiți să accepte această solicitare de plată eşalonată.

Deocamdată nu e obligatorie, dar s-au oferit furnizorii de săptămâna viitoare, după ce se aprobă acest nou regulament de furnizare, să accepte asemenea solicitări.

Cei care nu au probleme în a plăti va vor trebui să plătească suma care apare în ultima factură, pentru că de obicei apar și sumele restante, iar cei care au dificultăți în a plăti să solicite o plată eșalonată la furnizor cât mai repede”, a mai precizat Zoltan Nagy-Bege, potrivit antena3.ro.

S-ar putea modifica plafonul necesar pentru plata facturilor la energie

Luni, pe data de 23 ianuarie, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că plafonul necesar la plata facturilor la energie s-ar putea modifica în lunile următoare.

Din octombrie, plafonul ar putea fi extins de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, iar 5 milioane de români s-ar încadra pentru a primi ajutor pentru plata facturilor.

„Într-adevăr, analizăm această posibilitate să vedem cum se implementează tranșa întâi, cea care are termenul scadent luna februarie și cu data de 20 februarie pentru efectuarea plăților.

Dacă se va decide la nivel de coaliție în acest sens, noi pregătim simulările necesare pentru ca să extindem plafonul de venit de la 2000 de lei la 3000 de lei și odată cu aceasta să creștem numărul de beneficiari”, a anunțat Marcel Boloș luni, la Antena 3.