În 2023, România ar putea avea peste 100.000 de prosumatori
Zoltan Nagy-Bege a comparat România cu Ungaria, stat european unde sunt mai mulţi prosumatori, iar interesul pentru producția proprie de energie este unul ridicat.
„Potenţialul este unul mult mai mare decât ce s-a realizat până acum. Chiar dacă anul acesta am dublat numărul de prosumatori şi puterea instalată, în continuare suntem departe de capacitatea reală a acestui domeniu. De la 1 noiembrie, Ungaria a decis să nu mai permită racordarea prosumatorilor, unul dintre motive fiind afectarea reţelelor.
În octombrie au anunţat că toate solicitările depuse până la 1 noiembrie vor fi aprobate şi racordate. În 20 de zile s-au depus 20.000 de solicitări, ceea ce a fost un şoc şi pentru ei. Vorbim de Ungaria, o ţară jumătate cât populaţia României. Ei făceau 10.000 de prosumatori lunar şi noi suntem bucuroşi că am făcut 10.000 pe an”, a declarat, vineri, Zoltan Nagy-Bege în cadrul unei conferințe de presă.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a precizat că reprezentanţii Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) ar trebui să ajute prin urgentarea procedurii de evaluare a dosarelor.
„Cred că potenţialul nostru este mult mai mare decât al Ungariei. Eu m-aş risca să estimez că anul 2023 ne va aduce un număr cu şase cifre, peste 100.000 de prosumatori. Nu este imposibil. Problema cea mai mare va fi integrarea lor în reţea”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.
Tanczos Barna se opune taxei pentru prosumatori
Referitor la prosumatorii români, vă amintim că, recent, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, menţionând că în acest moment nu există o asemenea taxă.
„Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor. În momentul de faţă nu există o asemenea taxă, dar nici nu voi susţine niciodată, pentru că am făcut eforturi prea mari şi prea multe pentru a creşte numărul prosumatorilor. Nu îi putem descuraja prin taxare. Problema sistemului trebuie rezolvată în timp.
Putem ajunge la un moment dat la un nivel la care prosumatorii vor exercita o presiune pe sistemul de transport, dar nu este treaba Ministerului Mediului, cu siguranţă Ministerul Energiei va găsi soluţii tehnice, alături de ANRE, de firmele de specialitate care administrează reţelele de transport”, a afirmat Tanczos Barna în cadrul Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic.
El s-a referit la programul Casa verde – panouri fotovoltaice 2022, arătând că peste 30.000 de dosare au fost evaluate, comunicate şi au finanţarea acordată.
„Deja, probabil sunt zeci de mii de instalări făcute. Sunt foarte mulţi care deja au obţinut calitatea de prosumatori. Există o secţiune îngustă în procedură în obţinerea calităţii de prosumatori, unde depinde totul de răspunsul societăţii de transport Electrica sau alte societăţi care sunt în faţa unor provocări majore şi ei pentru că zecile de mii de dosare aprobate la nivel de AFM acum se mută la pentru răspuns la societăţile de profil.
Până la sfârşitul anului, AFM a promis că va termina toate cele 45.000 de dosare, în momentul de faţă sunt undeva la 10.000 care sunt în evaluare. Până la sfârşitul lunii decembrie programul va fi închis cu toate aprobările şi respingerile pe toate cele 45.000 de dosare”, a adăugat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.