Cum vede vicepreşedintele Lukoil situaţia exporturilor ruseşti de petrol?
Rusia ar trebui să reducă producția de petrol cu 20-30%, adică până la 7-8 milioane de barili pe zi, pentru a obține un preț mai bun și pentru a evita vânzarea la preț redus, a scris Leonid Fedun, vicepreședinte în cadrul companiei ruse Lukoil, în ziarul RBC.
Sancțiunile impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, au izolat sectorul financiar rusesc de sistemul global și au pus presiune asupra producției și vânzărilor de petrol, deoarece cumpărătorii au refuzat barilul rusesc.
Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit luni pentru a discuta o propunere de interzicere a petrolului rusesc livrat în țările UE pe cale maritimă până la sfârșitul acestui an, cu o excepție pentru petrolul livrat printr-o conductă care aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.
„De ce ar trebui Rusia să mențină o producție de petrol de 10 milioane de barili dacă putem să consumăm și să exportăm 7-8 milioane fără a avea pierderi la bugetul de stat?” a scris Fedun, într-un articol publicat de RBC.
„Ce este mai bine – să vinzi 10 barili de țiței pentru 50 de dolari sau șapte, dar pentru 80 de dolari?”, a scris vicepreședintele Lukoil, după ce a cerut mai multe investiţii în flota de tancuri petroliere a Rusiei, inclusiv tancuri petroliere capabile să navigheze pe râuri, spunând că sancţiunile au crescut costurile de transport naval, relatează Reuters.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere.
UE nu reușește să ajungă la un acord privind interzicerea petrolului rusesc
Țările UE nu au reușit să ajungă la un acord privind interzicerea importurilor de petrol rusesc, în ciuda negocierilor de ultim moment înainte de începerea summitului de luni de la Bruxelles. Acest lucru a scos la iveală lupta pentru extinderea sancțiunilor impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina, în timp ce riscul economic pentru Europa crește.
Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene vor fi de acord în principiu cu un embargo asupra petrolului, se arată într-un proiect al concluziilor summitului, dar vor lăsa detaliile practice și deciziile dificile pentru mai târziu.
UE a elaborat cinci pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul conflictului, în urmă cu mai bine de trei luni, dând dovadă de o rapiditate și de o unitate neobișnuită, având în vedere complexitatea măsurilor.