Victima unui accident auto? Află ce drepturi ai la plata de daune materiale și morale!

România este o țară cu o rată a accidentelor auto extrem de crescută, fără să mai spunem că înainte de 2016 orice persoană își putea lua carnetul auto astfel nefiind condiționat un nivel minim de pregătire educațională generală. Un accident auto înseamnă foarte multe, de la traume/daune până la decesul persoanei implicate, de cele mai multe ori nu din vină ei.

Iată ce poate face o victimă sau familia ei pentru a primi o despăgubire financiară, egală cu suferință prin care a trecut!

1. În cazul victimelor aflate pe trecerea de pietoni!

Dacă ați fost lovit pe trecerea de pietoni, nu poate să între în discuție, că dvs. ați putea fi vinovat de ceva.

Primul pas pe care trebuie să-l urmeze victima este să obțină un certificat de medicină legală, constatator al vătămărilor iar apoi să  formuleze o plângere penală solicitând că persoană vinovată de producerea accidentului să fie trasă la răspundere, această plângere penală poate fi construită cel mai bine, după ce va consultați cu avocatul, la momentul la care apare și certificatul medicolegal.

De asemenea și organul de cercetare poate să  emite o adresă către Institutul de Medicină Legală solicitând să se stabilească dacă v-a fost sau nu pusă în primejdie viața sau  dacă ați suferit o infirmitate, câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare, dacă ați suferit un prejudiciu estetic grav și permanent și dacă v-a fost afectată temporar/permanent, total/parțial capacitatea de muncă, toate aceste aspecte fiind de esență să contureze viitoarea pagubă pe care  o puteți primi de la asigurarea celui vinovat!

După ce apare certificatul medicolegal se pot contura 2 situații posibile astfel, în situația în care au fost necesare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă viața v-a fost pusă în pericol sau dacă se constată că ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav deja se discuta despre vătămare corporală și astfel o posibilă despăgubire s-ar putea ridică și până la 1000.000 euro în funcție de gravitatea accidentului.

2. De multe ori organele de urmărire penală pot clasa o anumită situație cercetată, iar întrebarea multora este dacă în afară de plângerea penală se mai poate face ceva. Răspunsul este afirmativ. În baza dosarului penal sau mai bine spus a probelor adunate în cadrul acestui (expertize, etc) puteți să va adresați instanței civile împotriva asiguratorului pentru plata despăgubirilor.

3. Tipurile de daune pe care le pot obține persoanele păgubite/victimele accidentelor auto.

Astfel, în urmă producerii unui accident, vor rezultă aproape întodeauna daune materiale și suferințe de natură psihică ce se traduc prin plata din partea celui vinovat a unor sume de bani pentru a putea compensa cumva suferințele produse dar și să acopere daunele materiale.

Trebuie spus că în anumite situații, cel ce este victima unui accident, poate să decedeze iar la daune materiale vor fi îndreptăţite părţile vătămate sau moştenitorii acestora, în calitate de succesibili, urmând să facă dovadă daunelor materiale dar și morale.

De final trebuie să conturez și faptul că există și situații în care asigurătorul celui vinovat, este de acord cu medierea litigiului apărut.

Oricum, având în vedere că procesul penal cu privire la partea civilă poate fi retras de către victima, este oportun înainte de orice, să fie făcută sesizarea organelor abilitate și ulterior în funcție de plata despăgubirilor, se poate fie renunta fie majoră sau micșora pretenția victimei.

Adrian Cuculis,
avocat