”Ce îşi propune acest document? Eu voi sublinia în mod special dimensiunea şi articularea dintre energie şi securitate. În primul rând, reducerea dependenţei de un sigur furnizor. Mai pe şleau, faţă de Rusia, pentru că acest monopol, sau cvasimonopol al furnizării de energie din Rusia a adus Europa, nu doar într-o stare de dependenţă bolnăvicioasă faţă de gazul rusesc, dar a permis Rusiei să utilizeze Gazprom-ul ca o armată roşie în scopuri politice şi a creat unor state vulnerabilităţi nu doar economice, ci şi vulnerabilităţi de securitate, care toate au fost amplificate în contextul crizei”, a spus Victor Boştinaru, Membru al Parlamentului European.
Acesta a explicat că o a doua dimensiune importantă este obligativitatea de a gândi surse şi rute alternative pentru a reduce dependenţa de un singur furnizor, dar şi monopolul transportului de gaze. La rândul său, Adina Vălean, membru al Parlamentului European, a declarat că este important ca România să folosească fonduri de la Banca Europenă de Investiţii.
”România trebui să înveţe să folosească instrumentele financiare. Suntem coada Europei în utilizarea banilor de la Banca Europenă de Investiţii în proiectele mari de infrastructură. Trebuie să înţelegem că nu sunt suficienţi bani nici în bugetele naţionale şi nici în bugetul Uniunii Europene pentru a finanţa nevoia proiectelor de infrastructură în domeniu cum este energia”, a spus Adina Vălean.
Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat marţi dezbaterea 'Uniunea Energetică: Securitatea surselor de furnizare, piaţă internă funcţională, eficienţă energetică şi interconectare'. Evenimentul a adus în dezbatere strategia europeană pentru Uniunea energetică, comunicată de Comisia Europeană la 25 februarie 2015, puncte de vedere ale membrilor Parlamentului European, precum şi o perspectivă românească asupra acestei strategii.
Uniunea energetică este menită să faciliteze o abordare integrată a provocărilor din domeniul energiei, să asigure securitatea surselor de furnizare şi să facă o Europă mai puţin dependentă de combustibilii fosili. O piaţă energetică integrată cu un nivel înalt de interconectivitate va contribui la garantarea unei furnizări constante şi previzibile de energie în Uniunea Europeană. În următoarea perioadă, membrii Parlamentului European vor dezbate şi vota măsuri concrete care să susţină această strategie. (Sursa: Agerpres)