Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat că a adresat o interpelare Comisiei Europene în legătură cu propunerile și alocările financiare vizate pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor climatice extreme asupra populației. Acest demers vine în contextul pagubelor cauzate de Ciclonul Boris în diverse state din Centrul și Estul Europei, care au dus, din păcate, la pierderi de vieți omenești.
Victor Negrescu a cerut la CE bani pentru a preveni şi limita efectele fenomenelor climatice extreme
Victor Negrescu a anunțat pe Facebook că a adresat o interpelare Comisiei Europene privind propunerile și alocările financiare necesare pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor climatice extreme asupra populației. Această inițiativă este contextualizată de pagubele provocate de Ciclonul Boris în mai multe state din Centrul și Estul Europei, care au dus, din păcate, la pierderi de vieți omenești.
Negrescu, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE, își exprimă susținerea pentru creșterea bugetului destinat instrumentelor financiare pentru situații de urgență și calamități, inclusiv pentru mecanismul de protecție civilă, despăgubiri și investiții în prevenție. În ultimele zile, inundațiile devastatoare din județul Galați au dus la creșterea numărului de victime la șase, după ce duminică seară a fost găsit decedat un bărbat de 50 de ani în localitatea Suhurlui.
”Am interpelat Comisia Europeană cu privire la propunerile şi alocările financiare pe care le are în vedere şi le susţine pentru a preveni şi limita efectele generate de fenomenele climatice extreme asupra populaţiei, în contextul pagubelor produse de Ciclonul Boris în mai multe state din Centrul şi Estul Europei care au condus, din păcate, la pierderea de vieţi omeneşti”, a scris Negrescu pe Facebook.
Școli modulare pentru elevii din zonele afectate
Consiliul Județean Galați a informat, printr-un comunicat, că inundațiile au provocat daune semnificative școlilor din Pechea, Cudalbi și Costache Negri, subliniind însă că educația copiilor trebuie să continue fără întreruperi.
”Pline de aluviuni, şcolile sunt pur şi simplu impracticabile în acest moment. De aceea, vom monta în aceste comune şcoli modulare, în care elevii pot învăţa temporar până situaţia revine la normal. Fiecare şcoală de acest tip are o capacitate de 80-100 de elevi, însă fiind modulare pot fi adaptate la nevoile existente. Sunt dotate cu toaate facilităţile necesare, inclusiv cu grupuri sanitare”, precizează autorităţile.
Conform Consiliului Județean, premierul Marcel Ciolacu a găsit soluția pentru problema școlilor afectate de inundații, iar lucrările de instalare a noilor clădiri modulare vor începe cât mai curând posibil pentru a deveni funcționale în timp util.
Premierul Ciolacu a declarat că, după consultările cu cei afectați de inundațiile din Galați, care au semnalat că elevii nu mai pot frecventa școlile, a decis să aloce urgent 4 clădiri modulare din Rezervele Naționale ale Statului pentru a asigura desfășurarea cursurilor temporare.
Fiecare clădire modulară are o capacitate de 80-100 de persoane și este echipată cu grupuri sanitare, a adăugat premierul.