Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu a susținut, în sprijinul demersului său, că este timpul ca cetățenii din comunitățile mici să nu mai fie tratați ca cetățeni de rang secund.

Potrivit lui Negrescu, satele românești și comunitățile din mediul rural merită mai mult sprijin din partea Uniunii Europene.

„În acest sens, împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat și PES activists România, am înregistrat oficial la Parlamentul European o petiție semnată de sute de fermieri, antreprenori, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților locale și persoane care trăiesc sau lucrează în mediul rural, cărora le mulțumim pentru sprijin, prin care solicităm o mai mare atenție din partea instituțiilor europene pentru problematicile, provocările și nevoile din mediul rural.

Este timpul ca cetățenii din comunitățile mici să nu mai fie tratați ca cetățeni de rang secund”, afirmă Victor Negrescu.

Se cere organizarea unei dezbateri privind mediul rural

Semnatarii petiției solicită organizarea unei dezbateri la nivel înalt privind mediul rural, creșterea fondurilor europene alocate zonelor rurale la revizuirea bugetului european pe termen lung și măsuri europene integrate pentru creșterea nivelului de trai și sprijinirea sectoarelor economice și a agriculturii din comunitățile mici.

Campania, începută în săptămâna în care a fost celebrată Ziua Europei, s-a desfășurat sub deviza #SateRomâneștiCuBaniEuropeni și a fost depusă la Parlamentul European în această perioadă în care are loc la Bruxelles un nou protest al fermierilor români.

Protest faţă de situaţia din sectorul agroalimentar în contextul războiului

Pe de altă parte, trebuie spus că reprezentanţii agricultorilor din România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia participă marţi, în apropierea sediului Comisiei Europene, la un protest faţă de situaţia şi dezechilibrele grave întâmpinate de sectorul agroalimentar intern în contextul conflictului din Ucraina.

Într-o scrisoare comună privind liberalizarea comerţului cu Ucraina, impactul comerţului liber cu Ucraina asupra fermierilor europeni din ţările central şi est-europene şi măsurile conexe, reprezentanţii Camerelor de Agricultură şi organizaţiilor agricultorilor din cele cinci ţări afirmă că situaţia actuală este extrem de gravă, fermierii din ţările menţionate confruntându-se în prezent cu o scădere rapidă a preţurilor şi cu o lipsă a cererii de cereale şi seminţe oleaginoase din cauza ofertei excedentare în raport cu cererea.

Din România, scrisoarea este semnată de Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF), organizaţii ce fac parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).