Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a declarat, joi, 8 decembrie, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că dacă ar fi fost ministru al afacerilor europene, şi-ar fi dat demisia pentru că într-adevăr vorbim de o responsabilitate foarte mare. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.
Toţi cei care au fost implicaţi trebuie să îşi asume responsabilitatea
Întrebat dacă ar trebui să vină mai multe demisii după eşecul acestei aderări la spaţiul Schengen, Victor Negrescu a declarat următoarele: „Cred că toţi cei care au fost implicaţi trebuie să îşi asume responsabilitatea, să facă o autoevaluare şi premierul României să decidă în consecinţă”. Eurodeputatul a subliniat că cel puţin la nivelul coaliţiei de guvernare, premierul este cel care decide şi ştie ce a făcut fiecare şi în ce măsură responsabilitățile nu au fost îndeplinite.
„Cred că va fi după Consiliul European de săptămâna viitoare şi un moment pentru evaluarea prestaţiei minştrilor implicaţi şi acolo premierul trebuie să decidă ce e oportun.”, a mai arătat Victor Negrescu. Europarlamentarul a fost întrebat dacă şi-ar da demisia, dacă ar fi ministru de Externe.
„Dacă aş fi fost ministru al Afacerilor europene astăzi mi-aş fi dat demisia pentru că într-adevăr vorbim de o responsabilitate foarte pentru şi când îţi asumi ceva trebuie să accepţi şi când nu reuşeşti pe moment.”, a adăugat acesta.
România va trebui să parcurgă un nou proces de evaluare din partea Comisiei europene
Întrebat despre ce se poate întâmpla în continuare în privinţa aderării la spaţiul Schengen, Victor Negrescu a arătat că „primul pas este să punem acest subiect pe agenda Consiliului European la nivel de şefi de stat şi de guvern, pentru a menţine atenţia şefilor de stat şi a decidenţilor cu privire la acest subiect, altfel va dispărea de pe agenda europeană subiectul aderării României la spaţiul Schengen”.
„Poate nu va duce la rezultatul scontat dar putem să presăm pentru a avea un calendar predictibil.”, a declarat Victor Negrescu. Social-democratul a mai precizat că fără această discuţie, lucrurile vor avansa extrem de greu, pentru că „România va trebui să parcurgă un nou proces de evaluare din partea Comisiei europene”.
„Perspectiva optimistă va însemna ca undeva în toamna aunului viitor să putem să repunem acest subiect pe agenda europeană, Suedia nu cred că e dispusă să o facă la începutul anului viitor. Varianta negativă ar înseamna ca undeva în 2025, după alegerile din 2024, să putem să discutăm această temă la nivel european.”, a mai spus eurodeputatul.