Victor Negrescu a declarat că situația părinților plecați în străinătate a generat consecințe asupra dezvoltării copiilor
Prin solicitarea către Comisia Europeană se atrage atenția instituțiilor europene asupra problemelor complexe, psihologice, educaționale, economice sau de sănătate, cu care se confruntă copiii rămași în urmă după plecarea părinților în afara țării.
„Un studiu recent, realizat de organizațiile neguvernamentale, arată că aproape 1 milion de copii din România au avut cel puțin un părinte plecat pentru mai mult timp în afara țării și că acest lucru a generat consecințe asupra dezvoltării și situației acestor copii. România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de provocări.
Întrucât multe din problemele evidențiate pot să își găsească rezolvarea printr-o colaborare mai bună la nivel european, am inițiat acest demers prin care solicităm Comisiei Europene să creeze un grup de lucru activ la care să participe statele membre, autoritățile competente și partenerii neguvernamentali reprezentativi, să aloce fonduri europene suplimentare și să coordoneze măsurile luate cu scopul maximizării exemplelor de bună practică”, spune Victor Negrescu.
Victor Negrescu precizează că demersul este susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice.
„Sunt bucuros că această inițiativă a avut un ecou atât de bun și că mai mulți colegi eurodeputați, cu viziuni politice diferite, susțin demersul nostru”, încheie eurodeputatul PSD.
Aproape o treime dintre copii nu sunt de acord ca părinții lor să părăsească țara
Din cauza situației grele de acasă, din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a le oferii copiilor un trai și un viitor mai bun. Chiar dacă rămân în grija bunicilor și au parte de sprjinul lor și de o situație materială mai bună, nimic nu se compară cu prezența fizică a părinților.
Aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniți au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate, arată datele unui studiu național complex realizat de Organizația Salvați Copiii România.
Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor; în cazul bărbaților, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%). Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebați (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinților) la muncă în străinătate.