Europarlamentarul Victor Negrescu cere, în plenul Parlamentului European, invalidarea juridică a veto-ului Austriei, compensarea financiară a blocajului şi sancţionarea unui alt refuz privind aderarea României la spaţiul Schengen aşa cum se întâmplă în situaţiile în care statele membre încalcă legislaţia europeană.
Ce a transmis europarlamentarul Victor Negrescu
”Românii nu mai pot aştepta după mofturile politicienilor de dreapta de la Viena. Această rezoluţie explică foarte clar de ce veto-ul de anul trecut încalcă drepturile cetăţeneşti şi legislaţia europeană. Prin amendamentele noastre arătăm impactul negativ asupra mediului şi pieţei interne, subliniem discriminările create şi solicităm aderarea până la finalul anului a României la spaţiul Schengen”, spune eurodeputatul într-un comunicat oficial.
Conform lui Victor Negrescu, ”costurile blocajului trebuie compensate”.
”Cei vinovaţi trebuie să plătească, aşa cum se întâmplă când statele membre încalcă legislaţia europeană„, a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu, unul din reprezentanţii din Parlamentul European care au susţinut această rezoluţie şi au ameliorat-o prin mai multe amendamente.
A cerut sprijinul instituțiilor europene
Europarlamentarul a subliniat faptul că nu este prima dată când românii îşi cer dreptatea. El a solicitat sprijinul instituţiilor europene în atacarea acestui conflict juridic.
”Această rezoluţie preia inclusiv argumentele petiţiei #RomâniaCereSchengen din 2015, pe care am iniţiat-o şi care a fost susţinută atunci de peste 50.000 de persoane şi de Parlamentul European. Şi iată, astăzi ne cerem încă o dată acest drept solicitând Comisiei şi Parlamentului European să apere Uniunea Europeană inclusiv prin atacarea veto-ului Austriei în instanţă. Acum, ori niciodată!”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.
Aderarea României la spațiul Schengen, un obiectiv prioritar
„Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu.
Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe.
Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE.
Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Luminița Odobescu după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.