Victor Negrescu semnalează probleme majore cu finanțarea PNRR
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a atras atenția asupra dificultăților legate de finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivel european.
Acesta a subliniat că Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă gravă în gestionarea costurilor acestui mecanism, ceea ce a dus la provocări semnificative în asigurarea fondurilor necesare.
Negrescu a explicat că, deși inițial s-a prevăzut o plată de dobânzi de aproximativ două miliarde de euro pentru anul viitor, costurile s-au ridicat la cinci miliarde de euro. Acest lucru se datorează dobânzilor mari asociate împrumuturilor luate pentru finanțarea PNRR.
Drept urmare, Uniunea Europeană a solicitat statelor membre să își revizuiască planurile și, în unele cazuri, să reducă sumele alocate pentru acest mecanism.
„Deși aveam prognozată o plată a dobânzii de aproximativ două miliarde de euro pentru anul viitor, vedem că UE trebuie să plătească cinci miliarde de euro, pentru că sunt costuri foarte mari pentru acest împrumut și automat Europa trebuie să găsească bani și a cerut statelor membre să-și revizuiască PNRR-urile, poate chiar să scadă din sumele alocate pentru acest mecanism”, a explicat Victor Negrescu la Antena 3 CNN.
Care este progresul României în accesarea fondurilor
În ceea ce privește România, europarlamentarul a evidențiat că țara noastră a reușit deja să obțină aproximativ nouă miliarde de euro prin primele două cereri de plată și prefinanțare. În prezent, România este în negocieri pentru a treia cerere de plată, în valoare de peste două miliarde de euro.
„Țara noastră a reușit deja, prin primele două cereri de plată, să ajungă undeva la nouă miliarde de euro, împreună cu prefinanțarea. Acum suntem în faza de negociere pentru cererea de plată trei, în valoare de peste două miliarde de euro. Sunt discuții pe anumite puncte, au fost 76 de jaloane, din care 70 au fost realizate”, a mai spus el.
Cu toate acestea, discuțiile nu sunt ușoare, deoarece Comisia Europeană analizează cu atenție fiecare aspect al implementării PNRR-ului. Victor Negrescu a precizat că, din cele 76 de jaloane stabilite pentru această cerere, 70 au fost realizate, însă există încă negocieri pe șase jaloane care trebuie îndeplinite pentru a accesa fondurile rămase.
Provocările în obținerea fondurilor
Victor Negrescu a concluzionat că, deși discuțiile la Bruxelles sunt dificile, se așteaptă ca majoritatea fondurilor să fie atrase în România.
Totuși, dificultățile legate de finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență la nivel european ar putea afecta în continuare accesul la fonduri și eficiența implementării PNRR în țările membre.
„Mai sunt discuții cu privire la șase jaloane și sper ca discuțiile purtate la Bruxelles să ne ajute să aducem majoritatea acestor sume la noi în țară, însă discuțiile nu sunt foarte ușoare, pentru că Comisia Europeană tinde să analizeze în detaliu fiecare aspect”, a conchis el.