Victor Negrescu, soluția pentru o posibilă renegociere a PNRR-ului: Am putea vorbi de o optimizare

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a vorbit în cadrul unei emisiuni despre PNRR și despre situația în care se află acum România. Acesta a vorbit despre cum această renegociere ar fi benefică, ținând cont de contextul în care România s-ar situa.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD a comunicat, marți, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, care este situația PNRR-ului. El a vorbit despre posibilitatea de a renegocia respectivul plan național de redresare și reziliență cu ajutorul unei situații regăsite în cadrul regulamentului european. Regulamentul ar permite deschiderea unor renegocieri în cazul unei situații de forță majoră.

Care ar fi respectivele situații de forță majoră?

Acesta a spus că România oricum ar fi avut de tăiat în jur de două milioane de euro din planul iniţial şi în acest context s-ar putea vorbi de o optimizare.

Acesta a explicat cum contextul actual din domeniul energetic, situația de criză energetică în care ne aflăm și conflictul care se desfășoară la granița țării ar fi motive pentru care să fie invocată clauza din cadrul regulamentului european. Aceste motive ar fi suficiente pentru a putea invoca clauza respectivă și astfel pentru a ajunge la o renegociere a termenilor PNRR-ului. Conflictul cât și criza energetică reprezintă motive bine întemeiate pentru a cere o renegociere privind respectivul plan național de redresare și reziliență.

”Vorbim de o criză în domeniul energetic, un conflict la graniţele României. Regulamentul european permite o renegociere a acestor PNRR-uri, în situaţii de forţă majoră. Nu ne grăbim, important este să găsim soluţiile viabile”,  a afirmat Negrescu.

Cum poate fi interpretată această situație?

Acesta a continuat prin a spune că această renegociere este binevenită, deoarece au apărut schimbări referitoare la cifre și la alocările pentru statele membre. Acest context astfel a generat nevoia de a tăia din cadrul planului în jur de două miloane de euro.

Europarlamentarul PSD a menţionat că ”România oricum trebuie să taie două milioane de euro din planul existent iniţial pentru că s-au schimbat cifrele şi alocările pentru statele membre”.

În aceeași notă, el a specificat cum contextul este unul favorabil pentru România și cum există un dialog cu Comisia Europeană, iar acum totul ar ține de păstrarea acestei relații.

”În acest context, am putea vorbi de o optimizare. Suntem în dialog cu Comisia Europeană, şi în funcţie şi de interesele noastre şi de viziunea lor, putem să mergem mai departe”, a spus el, apreciind că ar urma o deschidere către dialog.