ÎCCJ a anulat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat decizia ministrului Educației din 2016, prin care lui Victor Ponta i se retrăgea titlul de doctor, după ce fusese acuzat de plagiat. Decizia de anulare a fost luată după ce Victor Ponta a cerut revizuirea cazului.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat decizia din 2016 a ministrului Educației prin care Victor Ponta a pierdut titlul de doctor, după ce fusese acuzat de plagiat. Victor Ponta a cerut revizuirea acestui caz în noiembrie 2022, bazându-se pe o hotărâre a Curții Constituționale care spunea că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă nu a fost folosit legal și nu a avut efecte juridice.

Această decizie a slăbit puterea CNATDCU, instituția care se ocupă de combaterea plagiatului. Noile legi ale Educației din 2023 au introdus reguli noi pentru verificarea tezelor de doctorat plagiate, limitând autoritatea CNATDCU. Pe 18 septembrie, ÎCCJ a dat o decizie finală, acceptând cererea de revizuire și anulând ordinul din 2016 prin care lui Victor Ponta i se retrăgea titlul de doctor.

Poziţia Universității București, după verdictul ÎCCJ: „Nu e nici primul, nici ultimul politician hoț”

Imediat, a venit o reacţie şi din partea Universității București, cea care a constatat prima oară faptul că Ponta ar fi fost vinovat de plagiat.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universităţii, a explicat pentru Adevărul că decizia magistraţilor este o palmă dată întregului mediu academic. Cât despre fostul premier, Oprea îl numeşte pe acesta, fără menajamente, „hoț”.

„E o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație. Nu pot comenta decizia instanței, o respectăm, așteptăm motivarea. Eu, unul, o aștept cu mare interes.

Însă, este o palmă dată întregului mediu academic. Mă refer la mine și la toți colegii mei care la ora aceasta suntem în universitate și pregătim anul universitar nou. Și vom veni și mâine și poimâine și tot așa.

Nu e nici primul, nici ultimul politician hoț, din păcate. Nu mai am nici o așteptare din partea lui Victor Ponta. Nu știu ce ar trebui să spună conștiința unui hoț”, a afirmat reprezentantul Universității București.

Soluția ÎCCJ în cazul titlului de doctor obținut de Victor Ponta

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în cazul titlului de doctor al lui Victor Ponta este următoarea: Curtea a acceptat cererea lui Victor Ponta de revizuire a unei decizii din 2020 și a modificat acea hotărâre. Mai exact, a admis recursul lui Ponta împotriva unei sentințe din 2017 a Curții de Apel București.

Curtea a anulat ordinul ministrului Educației din 2016 prin care i se retrăgea titlul de doctor lui Victor Ponta, dar a menținut restul sentinței. Această decizie este definitivă și a fost pronunțată pe 18 septembrie 2024.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios administrativ şi fiscal.

Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016. Menţine în rest sentinţa recurată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 septembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în soluția Înaltei Curți din 18 septembrie 2024.

Ordinul 4662 din 2016, semnat de ministrul Educației de atunci, Mircea Dumitru, prevedea retragerea titlului de doctor în drept al lui Victor Ponta, acordat de Universitatea din București în 2003. În 2020, Victor Ponta a pierdut procesul împotriva Ministerului Educației, unde contesta acest ordin, după ce inițial pierduse și la Curtea de Apel București în 2017. Decizia Înaltei Curți a rămas definitivă până când Ponta a cerut revizuirea în urma unei hotărâri a Curții Constituționale din 2022.