Victor Ponta confirmă: Am inundat sate românești ca să nu moară oameni în Serbia
Fostul premier Victor Ponta a declarat public că, în timpul inundațiilor istorice din mai 2014, a decis – împreună cu specialiști – să deschidă barajul Porțile de Fier. Scopul: prevenirea unor pierderi de vieți omenești în Serbia, aflată la acel moment sub amenințarea unei viituri de proporții.
Potrivit lui Ponta, decizia a fost una controlată și susținută de un acord româno-sârb aflat în vigoare încă din 1987. El a precizat că toate instituțiile abilitate au fost consultate și că măsura nu ar fi trebuit să afecteze teritoriul românesc. Totuși, în România au fost afectate peste 1.500 de hectare de teren și localitățile Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate.
„Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat — alături de specialiști — măsurile necesare, iar viața niciunui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate.
În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii și am ajutat vecinii! Și așa trebuie să facem și în continuare!”, a scris Ponta în pagina sa de Facebook.
Mircea Dinescu reacționează furibund: Îl dau în judecată!
Printre cei care au reacționat violent se numără poetul Mircea Dinescu. Acesta l-a acuzat pe Victor Ponta că i-a distrus proprietatea de la Cetate în urma deciziei de a deschide barajul. Mai mult, a amenințat cu un proces și a spus că va mobiliza și alți țărani, din satele afectate, pentru a cere despăgubiri.
Totuși, Dinescu a comis o eroare: a invocat satul Rast, spunând că și acesta a fost distrus de Ponta. În realitate, Rast a fost inundat în 2006, cu 8 ani înainte de inundațiile la care se referă fostul premier. Astfel, zona invocată de Dinescu nu are nicio legătură cu evenimentele din 2014.
Replica lui Ponta nu a întârziat, spunând că „i-am dat despăgubiri mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate”.

Hidroelectrica și acordul româno-sârb confirmă decizia
Hidroelectrica a confirmat oficial că în perioada 18–26 mai 2014 s-a acționat conform prevederilor Convenției româno-sârbe și Regulamentului SCDE. Barajele Porțile de Fier I și II au fost operate legal, în contextul unui debit record al Dunării, de peste 11.500 metri cubi pe secundă.
„Pentru situaţia particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenţiei şi Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porţile de Fier I fiind de 63.00 MdMA”, a confirmat Hidroelectrica.
Autoritățile din Serbia și Bosnia au declarat la acel moment că se confruntau cu un „dezastru de proporții biblice”. Statele Unite, Rusia și mai multe țări europene au trimis ajutoare umanitare în regiune, ceea ce confirmă gravitatea situației din Balcani.
Ponta a spus că „un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut”. El a reamintit că viața niciunui român nu a fost în pericol și că despăgubirile au fost oferite imediat.
O decizie uitată în 2014, dar controversată acum
Deși Ponta a mai vorbit și în 2021 despre această decizie, subiectul nu a stârnit reacții atunci. Abia acum, când contextul politic e mai tensionat, declarațiile sale au reaprins discuțiile.
Reamintim că în 2014, presa scria pe 24 mai că „românii au reușit să reducă intensitatea viiturii dinspre Serbia”. Specialiștii au golit lacurile de acumulare pentru a prelua viitura, iar orice eroare putea însemna dezastru atât pentru Belgrad, cât și pentru sudul României.