Victor Ponta afirmă că a „învăţat lecţiile” crizei cu UE

Premierul român, Victor Ponta, a declarat că a "învăţat lecţiile" crizei politice care a zdruncinat România în ultimele săptămâni şi ale criticilor Uniunii Europene cu privire la metodele folosite pentru încercarea de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, transmite AFP. El a promis de asemenea că nu va "căuta confruntarea" cu rivalul său de centru dreapta.

"Am tras învăţămintele acestei perioade", a declarat Ponta în cursul unui interviu acordat la Bucureşti pentru cinci organizaţii media străine, între care AFP, recunoscând că "imaginea internaţională a României a fost ştirbită".

Comisia Europeană a somat Bucureştiul la începutul lui iulie să respecte statul de drept şi valorile democratice, afirmând că acţiunile guvernului de centru-stânga al dlui Ponta pentru demiterea preşedintelui Băsescu i-au "slăbit încrederea".

Ulterior, premierul s-a angajat să respecte 11 cerinţe precise ale Bruxelles-ului, aminteşte France Presse.

"Sunt multe lucruri de criticat" în privinţa modului în care s-a desfăşurat procedura de destituire, a recunoscut Victor Ponta, afirmând totodată că comunitatea internaţională a fost "dezinformată de tabăra dlui Băsescu".

El a estimat că unul dintre punctele pozitive ale acestei crize a fost că referendumul de destituire a preşedintelui, deşi nu a fost validat din cauza unei participări prea slabe, "le-a permis românilor să trimită un mesaj politic puternic privind pe cine susţin".

Dar "România şi-a văzut imaginea ştirbită" în cursul acestui proces, a admis el.

Totodată, Victor Ponta a promis că nu va "căuta confruntarea" cu rivalul său de centru-dreapta. "Toată lumea va pierde dacă vom continua bătălia", a spus el.

Domnii Ponta şi Băsescu vor fi nevoiţi din nou să coabiteze, după câteva luni deja agitate, menţionează AFP.

Victor Ponta a subliniat totodată că nu ştie care va fi atitudinea rivalului său politic. "Tangoul se dansează în doi", a răspuns el la o întrebare privind o reconciliere pentru a asigura o perioadă de calm politic în România, după una din cele mai grave crize de la căderea dictaturii comuniste, acum 23 de ani, mai notează AFP.

Potrivit rezultatelor oficiale anunţate luni de Biroul electoral central, pe baza a peste 97% din birourile de vot, rata de participare la referendumul de destituire s-a ridicat la 46% dintre cei înscrişi, sub cele 50% cerute pentru validarea acestei consultări.

Peste 87% dintre alegători, adică peste 7 milioane de persoane au spus totuşi DA plecării pre;edintelui Băsescu, care iese "slăbit", a subliniat dl Ponta, conform France Presse.
Sursa: Agerpres