El a subliniat că a adus în Guvern oameni competenţi, profesionişti, Victor Ponta subliniind că numirea lui Raed Arafat în funcţia de ministru al Sănătăţii reprezintă un semnal în acest sens, nefiind vorba despre un simplu gest, ci despre o idee şi o mentalitate de guvernare.
‘Am demonstrat în această perioadă că avem puterea de a învinge o altă forţă politică, reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL, şi am demonstrat în aceste şase luni că putem să guvernăm această ţară într-un mod care să răspundă aşteptărilor celor care au fost alături de noi şi chiar aşteptările celor care se îndoiesc de şansa României ca ţară’, a spus Ponta.
Premierul a precizat că nu doreşte să aibă conflicte cu preşedintele Traian Băsescu, dar nici nu vrea să coabiteze cu acesta. Ponta a adăugat că nu se va certa nici cu Crin Antonescu, preşedinte al PNL şi copreşedinte USL, şi nici cu Liviu Dragnea, secretarul general al social-democraţilor. ‘Cred că atenţia noastră este mult prea mult îndreptată către persoane şi cred că cel mai important lucru este dacă vom coabita în mod cinstit cu cei care ne vor vota pe 9 decembrie şi cu cei care nu ne vor vota, dar care aşteaptă un viitor mai bun pentru România’, a spus Victor Ponta.
Potrivit acestuia, în evenimentul de lansare a programului de guvernare USL, care are loc joi la Palatul Parlamentului, ‘mai puţin spectaculos’, este necesar ca liderii Uniunii să prezinte viziunea USL pentru viitorul acestei ţări.
Ştim să învăţăm din propriile noastre greşeli
‘Ce considerăm absolut fundamental, ce credem că trebuie să facem în administrarea ţării în cadrul Parlamentului, al Guvernului şi prin preşedintele pe care USL îl va propune României trebuie să dovedim, cum spunea azi dimineaţă cineva, că, dincolo de startul extraordinar de bun al USL ca şi proiect politic, putem să avem un parcurs pe termen lung, un parcurs în favoarea nu doar a noastră ca forţă politică, ci a cetăţenilor care ne-au votat şi care pe 9 decembrie să fie încă o dată alături de noi. Nu poate nicio forţă politică responsabilă să vină în faţa ţării doar cu critici la adresa celorlalţi. Evident, am avut şi o să avem în continuare de arătat ceea ce a fost şi este rău în conducerea ţării, dar vin şi cu ceea ce dorim să facem şi propun nu neapărat o campanie pozitivă. (…) Cred doar că este de datoria noastră să spunem împotriva cui ne luptăm, de ce Traian Băsescu, Emil Boc, Vasile Blaga, ce au făcut, ce au greşit pentru România şi ce ne propunem noi să facem mai bine şi ce vedem noi în perioada următoare’, a spus premierul Ponta.
El a subliniat că, în aceste şase luni, guvernanţii au învăţat foarte multe. ‘Dar este foarte important că în aceste şase luni am reuşit să ne ţinem de cuvânt cu cele mai importante promisiuni şi proiecte pe care le propusesem în această fază a guvernării. Am dovedit că ştim să guvernăm România şi că ştim să învăţăm din propriile noastre greşeli, ceea ce e cred la fel de important’, a spus liderul USL.
Primul-ministru a detaliat cele patru direcţii strategice cuprinse în programul USL, intitulat ‘România puternică’, direcţii destinate dezvoltării ţării: agricultura, energia, reindustrializarea şi infrastructura. Aceste patru direcţii prioritare de dezvoltare, a subliniat Victor Ponta, au la bază patru domenii-cheie pentru orice ţară care doreşte să se dezvolte: educaţia, sănătatea, administraţia publică şi mediul de afaceri, precum şi politica socială.
Ponta a atras atenţia ca fiind absolut necesar ca România să nu rateze oportunităţile pe care le are în perioada următoare. În context, el a arătat că două mari temeri ale omenirii se referă la criza alimentelor şi a resurselor energetice.
Avem nevoie de sancţiuni pentru cei care folosesc banii publici pentru interese personale
El a pledat şi pentru descentralizare şi şi-a exprimat convingerea că, în acelaşi timp cu procesul de dezvoltare regională şi de modernizare, trebuie să aibă loc un alt model de dezvoltare a cheltuielilor publice. ‘Avem nevoie de sancţiuni pentru cei care folosesc banii publici pentru interese personale’, a spus premierul Ponta, care a pledat pentru constituirea unui sistem fiscal care să încurajeze un mediu de afaceri sănătos.
Potrivit acestuia, în secolul XXI o ţară nu poate avea dezvoltare fără mediu de afaceri – cel care creează stabilitate – şi care trebuie respectat de Guvern.
Nu în ultimul rând, şeful Executivului consideră că România trebuie să fie suficient de puternică pentru a nu mai depinde de alte instituţii, adăugând că în an electoral Guvernul s-a împrumutat cu cea mai mică dobândă din ultimii ani.
Victor Ponta a mai spus că nu se poate lăsa pe ultimul plan climatul social, arătând că România a avut parte de ‘destulă politică de austeritate’. Propunerea USL, a afirmat premierul, este înlocuirea austerităţii cu o politică de disciplină bugetară, dar cu atenţie faţă de categoriile defavorizate, de tineri, faţă de familiile monoparentale, de şomeri, dar şi faţă de cei care se întorc din alte ţări europene. ‘Vreau să cred că România nu-i va trata întotdeauna pe cei mai slabi sau pe cei care au nevoie de ajutor ca pe o povară, de unde să tăiem. (…) Vreau să cred că România are capacitatea de a ieşit din blestemul mioritic şi că va putea să fie un actor important în Europa’, a spus premierul Ponta.
Sursa: Agerpres