Victor Ponta lansează un atac la adresa lui Klaus Iohannis
Fostul premier al României, Victor Ponta, a lansat critici dure la adresa președintelui Klaus Iohannis, afirmând că acesta „și-a încheiat mandatul, dar stă în funcție fără să facă nimic”.
Într-o postare pe Facebook, Ponta a descris situația politică din România ca fiind un „haos perfect”, subliniind lipsa de logică și coerență a evenimentelor recente.
Victor Ponta a evidențiat principalele probleme ale clasei politice actuale, exprimându-și îngrijorarea cu privire la lipsa de soluții pentru criza pe care o consideră fără precedent. El a făcut referire directă la președintele Iohannis și la partidele politice implicate în inițiativele de suspendare:
- Critica la adresa președintelui Klaus Iohannis: Ponta a declarat că Iohannis „și-a încheiat mandatul” și că acesta nu mai contribuie activ în funcția de președinte.
- Inițiativele de suspendare: Fostul premier a criticat opoziția pentru eforturile de a strânge semnături și de a iniția suspendarea președintelui, despre care consideră că este deja absent din viața politică.
- Atacul la PNL și UDMR: Ponta i-a acuzat pe liderii PNL și UDMR că susțin un candidat perceput ca fiind la fel de absent ca Iohannis.
„O criză fără precedent; și totul arată ca un haos perfect, în care nimic nu are logică; și oamenii sunt, pe bună dreptate, indignați de situație și îngrijorați pentru viitorul lor! Trebuie să găsim împreună soluția!” a concluzionat Ponta.
Suspendarea președintelui, inițiată de POT
Pe de altă parte, Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat că, până în prezent, 125 de parlamentari au semnat pentru inițierea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Lista semnatarilor include toți parlamentarii POT, 91 de parlamentari AUR, un parlamentar USR – Emanuel Ungureanu, și doi parlamentari de la SOS.
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a lansat, luni, invitația către toți parlamentarii să semneze propunerea de suspendare din funcție a lui Klaus Iohannis.
Potrivit Constituției României, președintele poate fi suspendat din funcție în cazul unor fapte grave care încalcă prevederile constituționale. Inițiativa trebuie să fie susținută de cel puțin o treime dintre parlamentari (155 de semnături) pentru a fi prezentată în Parlament.
În cazul în care procedura este validată, decizia finală revine votului majorității deputaților și senatorilor, respectiv 234 de voturi, după consultarea Curții Constituționale.