Victor Ponta afirmă că reducerea TVA a dus la creșterea încasărilor bugetare

Victor Ponta a afirmat că, după preluarea guvernării în 2012, Fondul Monetar Internațional era prezent la Guvern, dar în 2013 autoritățile au decis să renunțe la colaborare, considerând că pot gestiona singure economia. A adăugat că, deși oamenii sunt îngrijorați în privința taxelor, el susține ideea că reducerea TVA-ului a dus la creșterea încasărilor bugetare.

„În 2012, când am venit la guvernare, era FMI-ul la Guvern, după care, ușor-ușor, în 2013, le-am spus mulțumesc, mergeți acasă, știm să ne administrăm singuri economia, dar vreau să vă spun, apropo de taxe, lumea normal că este îngrijorată, iar eu am o idee foarte clară: când am redus TVA-ul în România de la 24 la 9% la 20 la nouă, cotele diferențiate, am încasat mai mulți bani la buget”, a declarat el într-o emisiune la DC News.

Fostul premier a susținut că reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% a dus la creșterea încasărilor bugetare. Acesta a mai spus că i-a recomandat premierului Ciolacu să nu mărească taxele și să nu elimine facilitățile fiscale pentru IT, agricultură, administrație și construcții, avertizând că în caz contrar se vor încasa mai puțini bani.

Potrivit lui, s-a confirmat ulterior că IT-ul, agricultura și construcțiile au contribuit mai puțin la buget.

”Când am redus impozitul pe dividende de la 16 la cinci, am încasat mai mulți bani la buget acum, în decembrie, am avut o discuție atunci cu domnul premier Ciolacu și am zis nu scoate, nu mări taxele, nu scoate facilitățile pentru IT, agricultura, administrație, construcții, că vei încasa mai puțin pe primele trei luni. S-a dovedit că IT-ul, agricultura și construcțiile au plătit mai puțin la bugetul de stat.”, a spus acesta.

Victor Ponta a declarat că este necesar ca România să aibă un președinte activ, care să se implice direct în actul de guvernare.

Este firesc ca oamenii să nu accepte taxe mai mari

Candidatul independent la alegerile prezidențiale a afirmat că este firesc ca oamenii să nu accepte taxe mai mari dacă statul nu le oferă servicii mai bune. El a susținut că nivelul actual al taxelor este considerat rezonabil de cetățeni și că este normal să contribuie, atâta timp cât există servicii publice de calitate.

În acest context, a subliniat că România are nevoie de un președinte implicat în guvernare și consideră că el poate îndeplini acest rol.

„De ce să-mi ia statul mai mult, dacă nu-mi oferă mai mult. Statul îmi pune niște taxe pe care oamenii le-au considerat decente 9% 16% 10% ok, plătesc, e normal să plătesc.

Avem nevoie de servicii publice, dar deci, din punctul ăsta de vedere, ca și președinte, de data asta un președinte, eu cred că România are nevoie de mine ca președinte, să fie implicat în actul de guvernare”, a spus el.

Victor Ponta a început procedura de renunțare la cetățenia sârbă

În altă ordine de idei, fostul premier a anunțat că a demarat în mod oficial procedura de renunțare la cetățenia sârbă. El a explicat că acest demers este unul firesc, având în vedere candidatura sa la funcția de președinte al României, și că a fost inițiat imediat după validarea dosarului său de către Biroul Electoral Central (BEC).

„Am făcut cererea de renunțare încă din ziua în care a fost admisă cererea mea de a candida la Biroul Electoral Central. Trebuie să ajung la Belgrad să fac o procedură scrisă pentru a se publica în monitorul lor oficial.

Dar vreau să vă spun un lucru: în continuare am o mare iubire și respect pentru poporul sârb, pentru tradiție, pentru mâncare, pentru sport, pentru tot. Cred că sunt cei mai buni vecini ai noștri, de-a lungul secolelor”, a spus acesta, tot la DC News.

Mai multe puteți citi aici.