Victor Ponta critică măsurile economice ale Guvernului
Victor Ponta, consilierul onorific al lui Marcel Ciolacu, a criticat dur măsurile economice ale Guvernului, întrebând retoric dacă este considerat prost pentru că și-a plătit impozitele la timp.
Ponta a denunțat și deficitul masiv al bugetului de stat. În prezent, el ocupă funcția de consilier onorific al premierului Ciolacu, având responsabilitatea pentru relațiile economice internaționale.
„Domnule, deci dăm o amnistie fiscală, cine îşi plăteşte datoriile îi dăm nu ştiu ce, sună bine, am încercat-o şi eu. De-aia zic că eu am mai fost pe drumurile astea. Nu a funcţionat si nu va funcţiona nici acum. Păi eu sunt prost că mi-am plătit taxele la timp?
Tu la fel? Asta e prima reacţie a celor care plătesc şi e o reacţie normală. Păi stai, mă, nu mai plătesc nici eu, mai aştept următoarea, când vor fi alegeri din nou. Ăia care n-au plătit de principiu, ori sunt firme care nu mai există sau oricum s-au închis, ori sunt oameni care chiar n-au bani”, a spus Ponta.
Victor Ponta a spus că, în 2015, reducerea TVA-ului și a altor taxe a dus la un deficit anual de 10 miliarde de lei. Acum, deficitul lunar este de 10 miliarde de lei, adică de 12 ori mai mult. El a avertizat că, anul viitor, legea pensiilor va avea un impact de 30 de miliarde de lei.
„În anul 2015, când am redus TVA, taxe, mă rog, am făcut deficit pe tot anul 10 miliarde de lei şi că acum pe lună este deficitul 10 miliarde, deci de 12 ori mai mult.
Atenţie, anul viitor apare legea pensiilor care e în vigoare, care are un impact de 30 de miliarde. Trebuie plătite salariile la judecători, procurori (…) trebuie plătite compensările la energie”, a mai declarat Victor Ponta, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
Fostul premier a subliniat că miliarde de euro sunt cheltuite anual doar pentru dobânzi
El a remarcat că, deși s-au investit mai multe resurse în Sănătate și Educație și salariile au crescut, contribuabilii nu sunt mulțumiți de serviciile oferite.
Victor Ponta a evidențiat faptul că miliarde de euro sunt cheltuite anual doar pentru dobânzi, bani care ar putea fi folosiți în infrastructură, educație și sănătate. Deși s-au alocat mai mulți bani și salariile au crescut, rezultatele nu s-au îmbunătățit, iar nemulțumirea publicului a crescut.
„Deci numai pe zona de dobânzi să plăteşti miliarde de euro în fiecare an, miliarde de euro care ar trebui să meargă la altceva. La infrastructură, la educaţie, la sănătate. Faptul că, cu cât bagi bani mai mulţi pe sănătate, pe educaţie, rezultatele-s mai proaste, oamenii-s mai bine plătiţi şi totuşi serviciul public…Oamenii sunt mai nemulţumiţi ca înainte”, a mai explicat Ponta.