În cadrul acestuia, Ponta a abordat teme personale, politice și sociale, punctând momente esențiale din cariera sa și subliniind prioritățile pe care le-ar avea în cazul în care ar deveni președinte.

Ponta, între sport și familie

Ponta a mărturisit că sportul joacă un rol esențial în viața sa și că, fără el, se simte „bolnav”. De asemenea, a vorbit despre relația apropiată cu fiica sa cea mică, Maria, și despre pasiunea pentru vinul roșu, de care însă se abține în timpul campaniei.

Prietenia și dreptatea, repere constante

Despre prietenie, Ponta a spus că un prieten este acea persoană pe care simți nevoia să o suni indiferent dacă îți merge bine sau rău. În ceea ce privește alegerea Facultății de Drept, el a afirmat că a fost motivat de dorința de a face dreptate și de aspirația de a deveni procuror.

Politica, o școală a deciziilor grele

Privind în urmă, candidatul a recunoscut că s-a schimbat mult de-a lungul anilor, dar că valorile fundamentale precum prietenia, dragostea și dreptatea au rămas constante în viața sa. Experiența în politică l-a învățat că fiecare decizie luată într-o funcție de conducere are un impact direct asupra oamenilor și că nu mai există loc de greșeli.

Pensii speciale și „dușmanul interior”

Întrebat despre pensiile speciale, Ponta a afirmat că le-ar elimina pe cele ale parlamentarilor, considerând că acestea sunt nedrepte, mai ales în cazul celor care nu au avut altă carieră în afara vieții politice. În mod surprinzător, el a spus că principalul său oponent în turul al doilea ar fi chiar el însuși, făcând referire la propriile greșeli și provocări.

,,Cele ale parlamentarilor. Uite, e un contracandidat care toată viața lui a fost numai parlamentar și acum are pensie specială de parlamentar. Cred că e nedrept. Vii în Parlament atunci când ai o carieră în viața privată sau în altă parte, nu te faci de meserie parlamentar. ”

Admirații politice și dezamăgiri interne

Ponta l-a considerat pe Emil Constantinescu drept cel mai bun președinte post-decembrist, lăudându-i intențiile și dificultățile din mandatul său. Despre excluderile din PSD a spus că le-a resimțit ca pe o nedreptate, subliniind că a avut dreptate atât în trecut, cât și în prezent în ceea ce privește deciziile partidului.

Relații externe și viziuni europene

În ceea ce privește politica externă, el l-a propus pe Mircea Geoană ca fiind cel mai potrivit ministru de externe, în contextul noilor echilibre internaționale. Dacă ar mai fi consilierul președintelui sârb Aleksandar Vučić, l-ar sfătui să nu se confrunte niciodată cu propriul popor și să aducă Serbia în Uniunea Europeană.

Lectură, preferințe personale și momente de răscruce

A recunoscut că nu reușește să citească toate cărțile pe care le achiziționează, dar că păstrează o legătură strânsă cu lectura, mai ales în timpul călătoriilor. Momentul decisiv al carierei sale a fost în aprilie 2001, când Adrian Năstase l-a invitat să conducă Corpul de Control al Primului-Ministru.

Promisiuni prezidențiale și proiecte constituționale

În ceea ce privește prioritățile sale ca președinte, Ponta a menționat combaterea traficului de droguri, sprijinirea românilor din diaspora și protejarea votului cetățenilor. A revendicat merite importante din timpul mandatului său de premier, precum restituirea pensiilor și salariilor tăiate și reducerea TVA-ului.

Referitor la modificarea Constituției, Ponta a afirmat că are un proiect deja elaborat încă din 2014 și că ar dori să îl pună în aplicare pentru a întări respectarea voinței cetățenilor.

China, infrastructura și valorile naționale

Ponta a mai declarat că nu ar permite companiilor chineze accesul în zonele de infrastructură critică și că valorile fundamentale ale României sunt familia, religia și patriotismul.

România din afară vs. România dinăuntru

Consideră că românii sunt extrem de eficienți și apreciați peste hotare, dar nu reușesc să se afirme la fel de bine în țară. Le-a transmis tinerilor din echipa sa că răbdarea este cheia, o lecție pe care el însuși a învățat-o greu.

Dacă pierde: „Rămân aici”

Dacă nu va câștiga alegerile, a promis că va continua să trăiască în România și va sprijini pe oricine are nevoie.

Trei cuvinte pentru o viață politică

Când a fost rugat să-și caracterizeze viața și cariera în trei cuvinte, Victor Ponta a ales: „greu, frumos, românesc”.