Alegerile prezidențiale din 2024 revin în discuție grație unei hotărâri a instanței din Ploiești

Curtea de Apel Ploiești a admis joi, 24 aprilie 2025, cererea unui reclamant de a suspenda și anula Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care alegerile prezidențiale fuseseră anulate. Potrivit portalului instanței, decizia poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare, urmând ca apelul să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție – aceeași instanță care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv solicitarea lui Călin Georgescu privind reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale.

Reacția fostului premier Victor Ponta

Victor Ponta, candidat independent la președinție, a transmis că nu poate comenta în detaliu decizia Curții de Apel Ploiești până nu este publicată motivarea, dar a adăugat că o eventuală reluare a turului al doilea ar reprezenta, în opinia sa, o soluție politică pozitivă, potrivit declarației oferite pentru HotNews.ro.

„Eu m-am exprimat deja foarte clar din punct de vedere politic: Nu trebuiau anulate Alegerile Prezidențiale din 24 Noiembrie. Acțiunea CSAT (pe baza căreia CCR a luat decizia) a avut drept cauză reală faptul că PSD și PNL nu aveau candidat în turul al doilea.

Din punct de vedere juridic, eu sunt specializat în drept penal, așa că ascult și respect opiniile juriștilor specializați în Drept Constituțional și Administrativ. Nu pot sa comentez decizia de azi a Curții de Apel Ploiești fără măcar să citim motivarea. Dacă însă, în final, Justiția decide reluarea turului al doilea, consider că ar fi o soluție politică pozitivă”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Ponta a subliniat că, având o specializare în drept penal, preferă să asculte și să respecte opiniile juriștilor experți în Drept Constituțional și Administrativ, subliniind totodată că reluarea turului doi ar putea restabili echilibrul politic.

George Simion a avut la rândul său o reacție rapidă

George Simion a criticat partidele tradiționale pentru deturnarea procesului democratic și a contestat decizia CCR, subliniind că doar AUR și POT s-au opus continuării activității Biroului Electoral Central. Liderul AUR a reiterat necesitatea revenirii la democrație și la turul 2.

Hotărârea contestată a fost emisă pe baza unor documente desecretizate de CSAT, care indicau o operațiune favorabilă lui Călin Georgescu. Decizia Curții de Apel ar putea avea implicații importante, în funcție de validarea acesteia de către Înalta Curte. România așteaptă clarificări privind legitimitatea viitorului președinte.

„Eu susțin revenirea la democrație, la ordinea constituțională și domnia legii: acestea toate înseamnă TURUL2ÎNAPOI!”, a scris Simion.

Decizia Curții de Apel Ploiești

Curtea de Apel Ploiești a admis cererea de suspendare și anulare a Hotărârii CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024, obligând totodată pârâta la plata cheltuielilor de judecată. Decizia, pronunțată pe 24 aprilie, poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

„Tip solutie: Admite cererea

Solutia pe scurt: Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025.

Document: Hotarâre 135/2025 24.04.2025”, se arată în decizia Curții de Apel Ploiești.