Acţiunile deţinute de stat la 28 de companii vor participa la capitalul social al Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), reprezentând un aport în natură în valoare de 10,112 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Fostul premier Victor Ponta reacţionează acum după ce agenția Reuters a publicat duminică un articol dedicat Fondului Suveran de Dezvoltare si Investiții (FSDI), despre care se spune că ar putea fi folosit de Guvern ca o sursă ilicită de bani şi trebuie oprit.
„Agenţia Reuters avertizează lumea civilizată asupra corupţiei găştii Dragnea + Vâlcov ! Comisia Europeană avertizează Guvernul ca acest Fond Suveran încalcă regulile de transparenţă, buna guvernare şi sănătate economică ale unei ţări europene ! Aceştia însă nu vor împiedica producerea acestui jaf economic la adresa României – doar noi putem să luptăm !!! Hidroelectrica, Romgaz, Portul Constanţa, Aeroporturile Bucureşti şi Timişoara, Loteria Naţionala, Cuprumin – în total 28 de companii cu capital de stat vor fi luate de la Guvern şi trecute într-un fond privat gestionat de Dragnea şi Valcov / din acest fond vor fi “mulse” de bani şi vândute la “valoarea nominală” , adică preţuri de 9 ori mai mici decât valoarea lor / în plus mai iau şi bani cash 9 miliarde de lei (2 miliarde de euro) de la Statul Român!
Fondul Jafului National trebuie blocat de către noi românii – nu de către Reuters sau Comisia Europeană / nouă ne este furată avuţia naţională nu lor / noi îi lăsăm la putere pe mafioţii aceştia! PRO Romania se pregăteşte de lupta cu Mafia Dragnea+Valcov / trebuie să folosim orice mijloc existent ca să salvăm companiile naţionale care aparţin poporului român!”, a scris Ponta pe Facebook.
Capitalul social total al FSDI, iniţial, este stabilit la 19,112 miliarde de lei şi este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, provenit din venituri din privatizare, şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10,112 miliarde de lei, deţinute de stat la cei 28 de operatori economici.
În primul an, 2019, crearea FSDI va reduce veniturile bugetare cu 4,7 miliarde de lei (respectiv cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul Fondului). Potrivit iniţiatorilor proiectului, deficitul de venituri va fi recuperat în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic.
Cheltuielile cu taxele şi tarifele necesare înfiinţării FSDI se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, pentru anul 2019 estimându-se un impact de 600.000 lei.