"Desigur (că am făcut greşeli). Nu sunt perfect. Însă atât timp cât pot trage învăţăminte de pe urma greşelilor mele, există speranţă", a declarat premierul român, explicând că înţelege că "viteza desfăşurării evenimentelor a fost îngrijorătoare". "Ceea ce pentru noi părea logic şi legitim, a fost perceput altfel în afara României. Spre exemplu: am fost criticaţi pentru ordonanţele de urgenţă şi această critică a fost justificată. Pe de altă parte, guvernul precedent a dat, în 2011, 140 de ordonanţe de urgenţă în total – şi nimeni din străinătate nu s-a arătat îngrijorat din această cauză. A fost o greşeală că nu am explicat suficient acest lucru", a subliniat Victor Ponta.
Situaţia României este diferită de cea a Ungariei
Şeful guvernului român a ţinut să precizeze că situaţia din România este diferită de cea din Ungaria – ţară a cărei imagine a suferit, de asemenea, o deteriorare rapidă în străinătate după venirea la putere a premierului Viktor Orban – sub două aspecte: "în primul rând, eu am considerat întotdeauna că trebuie să respectăm Constituţia. Şi, în al doilea rând, Băsescu şi prietenii lui au avut un PR excelent. Ştiau că nu au nicio şansă în plan intern – 88 procente dintre alegători au votat pentru demiterea lui Băsescu. De aceea trebuiau să facă valuri în exterior. Şi au reuşit acest lucru".
Totuşi, acest lucru nu înseamnă că toţi cei care s-au exprimat critic la adresa guvernului român – preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, comisarul pentru justiţie Viviane Reding, cancelarul german Angela Merkel – au căzut în plasa întinsă de susţinătorii lui Băsescu. "Atitudinea lui Barroso a fost corectă şi echilibrată", apreciază premierul Ponta, arătând că, în schimb, poziţii precum cea exprimată de comisarul Reding "îmi fac mai puţină bucurie". "Problema pregătirii pentru aderarea la Schengen nu priveşte doar guvernul, ci întreaga Românie", subliniază şeful executivului de la Bucureşti.
Arătându-se optimist că Uniunea Social Liberală va reuşi, la alegerile din 9 decembrie, să obţină majoritatea absolută în Parlament, Victor Ponta afirmă că 2013 ar fi momentul potrivit pentru demararea unei reforme a Constituţiei. "Unul dintre învăţămintele pe care trebuie să le tragem din recenta criză este aceea că actuala Constituţie oferă prea puţine mijloace pentru soluţionarea conflictelor de acest tip"
În acest context, a subliniat şeful guvernului, ar fi de dorit o situaţie precum cea din Austria, unde rolul şefului statului, deşi ales şi el direct de către populaţie, se limitează la acela de reprezentare. "Guvernarea ar trebui lăsată în seama guvernului. Este problematic când preşedintele se amestecă, iar, din acest punct de vedere, Băsescu are o personalitate puternică"
Liderul de la Palatul Victoria a ţinut să precizeze că o eventuală reformare a Constituţiei în acest sens nu ar fi îndreptată împotriva lui Băsescu, al cărui mandat expiră în 2014. "Succesorul său va trebui însă să înţeleagă că îndatorirea sa nu este aceea de a se amesteca în treburile guvernului, ci de a reprezenta ţara şi de a media între taberele politice", a mai arătat Victor Ponta.
De ce nu şi-a dat demisia
Întrebat de ce nu şi-a dat demisia – aşa cum au făcut-o ministrul german al apărării Karl-Theodor zu Guttenberg şi preşedintele Ungariei Pal Schmitt – şi aşa cum anunţase el însuşi că o va face, dacă o comisie academică va spune că lucrarea sa de doctorat este plagiat, Victor Ponta a răspuns: "Comisia de Etică a spus clar că am respectat cadrul legal şi standardele din anul 1999"
Sursa: Agerpres