Victor Ponta, pregătit să se lupte cu sistemul

Fostul premier Victor Ponta și-a exprimat recent, într-o intervenție la RTV, hotărârea de a se lupta cu ceea ce el consideră a fi un sistem corupt și ostil intereselor naționale.

Într-un discurs marcat de un ton combativ, Ponta a afirmat că a fost mereu prezent și nu a dezertat, în ciuda dificultăților și atacurilor pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor.

„Eu sunt pregătit să mă lupt cu sistemul, ce să îmi mai facă? Că mi-au făcut destule. Eu am fost aici și nu am dezertat. Eu am avut șansa să fiu cunoscut și să vorbesc public, mulți nu au avut șansa aceasta”, a declarat Ponta, subliniind că își asumă un rol activ în confruntarea cu structurile pe care le consideră dăunătoare României.

Victor Ponta
SURSA FOTO: Facebook, Victor Ponta

Critici aduse celor considerați soroșiști

În intervenția sa, fostul premier a denunțat ceea ce el numește „conserve Soroșiste”, persoane și structuri care, în opinia sa, au contribuit la declinul României în ultimii ani.

„O să reușesc să dobor întreg sistemul acesta, conservele acestea Soroșiste care au tras țara în jos”, a spus el, sugerând că va continua să lupte împotriva influențelor externe și a celor care, în viziunea sa, au trădat interesele naționale.

Victor Ponta a făcut referire și la o controversă recentă legată de un meci de fotbal între România și Ucraina. El a criticat faptul că anumite voci din spațiul public au îndemnat românii să susțină echipa adversă, considerând acest lucru o trădare a sentimentului național.

„În țara noastră a ajuns o conservă Soroșistă să ne îndemne pe noi, când a jucat România cu Ucraina, să ținem cu Ucraina. Când vreodată să facem așa ceva?”, a spus Ponta.

Mișcările anti-sistem, ajutate indirect de către Klaus Iohannis

Fostul premier Victor Ponta a declarat recent, în cadrul unei emisiuni la Prima TV, că președintele Klaus Iohannis nu va demisiona, indiferent de presiunile politice la care este supus.

Ponta susține că Iohannis a acționat mereu după propria sa logică, fără a lua în calcul opinia publică sau interesul partidelor care l-au susținut de-a lungul timpului.

„Domnul Iohannis a funcționat în toți acești ani după propria rațiune, care nu a avut niciodată legătură cu noi”, a afirmat Victor Ponta, subliniind că actualul președinte este într-un moment de maximă impopularitate, dar acest lucru nu înseamnă că va renunța la mandat.

Una dintre marile temeri ale coaliției de guvernare este impactul pe care prezența lui Iohannis la Cotroceni îl are asupra viitoarelor alegeri prezidențiale. Ponta susține că majoritatea liberalilor sunt conștienți că actualul candidat susținut de coaliție, Crin Antonescu, are șanse reduse să ajungă în turul al doilea. Cu toate acestea, aceștia nu o pot recunoaște public.

„Și trei sferturi dintre liberali zic: «Băi, nu intrăm în turul doi cu candidatul ăsta», dar îti spun ție pe culoar. Dacă îi chemi la emisiune, nu pot să spună”, a declarat Ponta, sugerând că liberalii se confruntă cu o dilemă internă.

Suspendarea președintelui: realitate sau populism?

Partidul AUR a inițiat procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, dar Ponta consideră că acest demers este doar un exercițiu populist, menit să atragă sprijin electoral. Cu toate acestea, el a precizat că, dacă procedura va fi supusă la vot, va susține suspendarea.

„Acțiunea AUR e populistă, să-l suspendăm pe Iohannis. Dar, totuși, eu, Victor Ponta, cum votez? Eu cred că ar trebui să plece Iohannis. Mesajul politic e foarte clar: votezi cu Iohannis sau contra lui? Cum să votez eu cu Iohannis?”, a explicat fostul premier, subliniind că președintele a devenit un catalizator pentru creșterea mișcărilor anti-sistem în România.

Chiar dacă Parlamentul ar decide suspendarea președintelui, procesul de demitere este unul de lungă durată. Conform legislației, Guvernul este obligat să organizeze un referendum în termen de cel mult o lună. Întrucât alegerile prezidențiale sunt deja programate pentru 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul al doilea), o eventuală suspendare ar duce la organizarea unui referendum în luna aprilie, cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea de drept a mandatului lui Klaus Iohannis