Această măsură a dus la inundarea unor terenuri din România, însă Victor Ponta susține că alegerea ar fi fost una morală și justificată de contextul critic în care s-a luat. El consideră că salvarea vieților umane, indiferent de naționalitate, a primat în fața altor considerente.
Victor Ponta a explicat de ce decizia nu a fost comunicată public la acel moment
Fostul șef al Guvernului a explicat că, în momentul respectiv, a convocat experți la sediul Guvernului, într-o noapte de vineri, pentru a evalua riscurile. Specialiștii au asigurat autoritățile că nu existau pericole pentru viețile cetățenilor români în urma deversării apelor pe teritoriul național. Pe baza acestor evaluări, s-a decis deschiderea ecluzelor pentru a proteja Belgradul de posibile distrugeri provocate de viituri.
„E un lucru cu care sunt foarte împăcat sufleteşte şi mă mândresc, ca român, că i-am ajutat pe vecinii noştri la necaz. Vreau să răspund cu mâna pe inimă şi în faţa lui Dumnezeu de ce cred că am făcut un lucru bun pentru orice om, pentru orice român şi pentru orice creştin. (…) Am pus oamenii şi viaţa oamenilor, aşa am fost crescut de acasă, aşa am citit în Biblie, aşa mi-a zis mama, aşa cred că toţi suntem învăţaţi, primul lucru salvezi oamenii.
Atunci când am avut de ales între vieţi omeneşti şi nişte terenuri de inundat, şi azi cred că decizia corectă este să salvez vieţi omeneşti, asta face un lider în criză, ia decizii şi asta voi face şi ca preşedinte fiindcă vor mai fi crize şi cred că asta aşteaptă românii de la mine”, a spus Victor Ponta la România TV.
Întrebat de ce decizia nu a fost comunicată public la acel moment, Ponta a indicat mai multe motive. A menționat că acțiunea s-a desfășurat într-o noapte de vineri și că, la acel moment, rolul de comunicare aparținea consilierilor săi pe presă și structurilor abilitate, precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).
„Pentru că era vineri noapte, pentru că aveam un consilier pe presă care mă ajuta atunci, acum mă înfierează la altă televiziune (…) şi pentru că au fost inundaţii în România în alte zone, în zona Gorj şi în zona Vâlcea. (…) Nu a fost nicio victimă în nicio localitate din zona Dunării şi nici nu au fost pagube atât de mari ca să le raportăm”, a mai spus el.
În plus, în acea perioadă se confruntau cu inundații în alte regiuni ale țării, în special în județele Gorj și Vâlcea, unde se concentrau eforturile de intervenție.
„Nu avea ISU de ce să sperie lumea, din moment ce nu a fost nimeni în pericol”, a susținut Ponta.

Autoritățile nu au considerat necesară o comunicare amplă către populație
Fostul premier a precizat că, nefiind victime și nici pagube semnificative în zona Dunării, autoritățile nu au considerat necesară o comunicare amplă către populație. Potrivit acestuia, ISU comunică de regulă în cazul în care există victime sau un pericol iminent, ceea ce nu a fost cazul în această situație.
„Sincer, cred că aşa trebuie să se poarte nişte vecini, iar ce am auzit azi: Ponta, trebuia să-i laşi pe sârbi să moară, nu să-şi piardă Dinescu (n.red. Mircea Dinescu) debarcaderul, cred că e ceva ce nu defineşte poporul român. Noi totdeauna îi ajutăm pe alţii şi ne ajutăm pe noi şi sunt foarte mândru de lucrul ăsta”, a conchis Ponta.
Victor Ponta a mai făcut o comparație cu anul 2006, când autoritățile din Serbia au luat o decizie similară, deschizând ecluzele și spărgând diguri pentru a preveni inundații majore în Banatul românesc.